We werken tegenwoordig met verschillende netwerken vanaf verschillende locaties. We zijn haast altijd verbonden met internet. Digitale criminaliteit komt steeds vaker voor. Cybercriminelen krijgen steeds meer gelegenheid om een aanval op je bedrijf uit te voeren. Cybercrime kan grote schade aanrichten. Wat is cybercrime en hoe kun je het voorkomen?
Wat is cybercrime
Cybercrime is een verzamelnaam voor digitale criminaliteit. Hackers proberen toegang te krijgen tot gevoelige gegevens of je inloggegevens. Deze gegevens verkopen ze door, ze proberen geld van je rekening te halen of ze willen je afpersen. Er zijn verschillende manieren hoe ze te werk gaan.
Verdachte link
Onbekende sturen je een bericht via WhatsApp, e-mail of sms met een link of bijlage. Het gebeurt regelmatig dat ze zich voordoen als een bekende. Ze proberen je over te halen om de op link te drukken of de bijlage te openen. Druk je op de link of open je de bijlage dan installeert de hacker malware op de computer. Malware is schadelijke software waardoor ze inzicht krijgen in bijvoorbeeld je wachtwoorden. Deze vorm van digitale criminaliteit heet phishing.
Je computer is gegijzeld
Criminelen kunnen ook je computer gijzelen. Je kunt dan niet meer werken met je bestanden of in je systeem. Dit kan gebeuren als je op een phisingbericht hebt gedrukt. De crimineel heeft ransomware op je computer geïnstalleerd. Ransomware is malware waardoor je systeem op slot staat. Hackers eisen losgeld in ruil voor het opheffen van de blokkade.
Je website is overgenomen
Hackers kunnen ook inbreken in je computer om je website over te nemen. Dit heet defacing en heeft vaak diefstal als doel. De bezoeker van je website wordt ongemerkt omgeleid naar de website van de hacker via een gewijzigde pagina. Vaak gebeurd dit op het moment dat ze gaan bestellen en betalen. Op deze manier komen ze aan de gegevens van je klant. Ze kunnen hierdoor het systeem van je klant aanvallen. Het komt ook voor dat de klant betaald op de pagina van de hacker waardoor hij het geld opstrijkt.
Onbereikbaar voor bezoekers
Door een DDos aanval ben je onbereikbaar voor je bezoekers op je website. Criminelen sturen zoveel data naar je server dat hij vastloopt. Op heg moment dat je zelf druk bezig bent om het probleem op te lossen, proberen hackers je data te stelen.
Hoe voorkom je cybercrime
Helemaal voorkomen kun je digitale criminaliteit niet, maar je kunt wel wat doen om je bedrijf minder aantrekkelijk te maken. Installeer beveiligingssoftware en maak gebruik van updates voor je programma’s. Deze updates repareren de zwakke plekken van je software.
Zorg dat je unieke wachtwoorden gebruikt en verander deze regelmatig. Bij sommige programma’s kun je gebruik maken van tweestapsverificatie. Dit houdt in dat je naast je wachtwoord of pincode op nog een manier moet aantonen dat je tot je account toegang mag krijgen,
Het is belangrijk dat je regelmatig een back-up maakt van je gegevens. Mocht het zo zijn dat de hacker toch gegevens van je hebt gestolen dan ben je minder gevoelig voor afpersing.