Deze boodschappen uit de supermarkt zijn fiscaal aftrekbaar

Voor iedere ondernemer is de btw aangifte elk kwartaal weer een uitdaging. Van heel veel zaken is bekend wat er fiscaal aftrekbaar is, maar toch is de fiscale aftrekbaarheid van eten en drinken niet altijd even duidelijk. Wanneer mag je de kosten voor zakelijke lunches en diners aftrekken van de btw of de winst? We helpen je een eindje op weg.

Wat is niet aftrekbaar?

Wanneer je een zakelijke lunch of diner organiseert in een horecagelegenheid zoals een restaurant zijn de kosten niet aftrekbaar. De belastingdienst ziet jou als de eindgebruiker van het voedsel en gaat ervan uit dat je ook wel alleen bij het restaurant zou hebben gegeten als het geen zakelijke aangelegenheid betrof. Het is zo dat je een eventuele zakenrelatie mee uit eten wilt nemen om opdrachten binnen te halen, maar aangezien eten en drinken iets is wat we allemaal doen is de belastingdienst heel streng als het gaat om het aftrekken van de kosten voor eten en drinken.

Wat is wel aftrekbaar?

Als jij zelf de boodschappen doet om een zakelijke lunch of diner op kantoor te organiseren is de btw hiervan wel aftrekbaar. De belastingdienst hanteert voor de aftrekbaarheid van de kosten voor eten en drinken hele strenge regels. De consument betaalt de btw over het eten en drinken. In heel veel gevallen ben jij de consument en kan niet worden bewezen dat de producten zijn gebruikt voor een zakelijke lunch of diner. Het is daarom handig om je agenda goed bij te houden zodat je kunt aantonen dat de producten die je hebt gekocht wel degelijk voor een zakelijke lunch of diner waren.

Eten en drinken is aftrekbaar van je winstbelasting

Omdat er voor de aftrekbaarheid van btw over eten en drinken zoveel strenge regels zijn is dit voor veel zzp’ers niet interessant. Het eten en drinken dat niet aftrekbaar is tijdens de btw aangifte is wel aftrekbaar van de winstbelasting. Ieder jaar wordt bepaald vanaf welk bedrag je de kosten voor zakelijk eten en drinken mag aftrekken van de winstbelasting. Alles onder dit bedrag wordt gezien als eigen gebruik.

Omdat het jaarlijks te bepalen bedrag vaak heel hoog is voor zzp’ers wordt er een ander rekenmodel gebruikt. Als zzp’er mag je jaarlijks 80 procent van de kosten voor zakelijk eten en drinken aftrekken van de winstbelasting. De overige 20 procent is voor eigen gebruik.

Waarop moet je letten?

Het is moeilijk te bewijzen of het eten en drinken dat jij hebt gekocht is bedoeld voor een zakelijke lunch of diner. Bewaar daarom altijd je bonnetjes goed en houd ook je agenda goed bij. Als de belastingdienst vragen gaat stellen kun je aantonen dat het om een zakelijke aangelegenheid ging. Geef ook niet te veel zakelijke lunches of diners op. De belastingdienst zal moeilijk gaan doen als je te vaak met dezelfde klant afspreekt en daar geen resultaat uit voortvloeit. Het komt er dus op neer dat er duidelijk in je agenda moet staan wanneer de zakelijke aangelegenheid was, met wie je had afgesproken, waar de afspraak over ging en waar de lunch uit bestond.