Een offerte uitbrengen, korting geven of niet?

Wanneer je ondernemer bent dan zal je het waarschijnlijk wel herkennen. Vaak gebeurt het dat klanten, nadat jij je offerte hebt ingediend, om een korting vragen zodat de kosten die ze maken verlaagd kunnen worden.

Veel ondernemers houden hier al op voorhand rekening mee en geven om deze reden toch een korting. Toch is dit echt niet altijd nodig. Korting geven is niet iets wat je zomaar hoeft te doen. Je leest er in dit artikel alles over.

De prijs

Zodra een nieuwe klant je offerte ontvangen heeft zal de gevraagde prijs de reden zijn waarom de offerte wel of niet wordt goedgekeurd. Daarom is bij het maken van een offerte erg belangrijk dat je vraagprijs duidelijk, overzichtelijk en correct in je offerte vermeld wordt.

Daarnaast is het belangrijk om te bepalen wat een korting nou precies inhoudt. Korting is pas korting wanneer er sprake is van een echt prijsvoordeel voor jouw klant. Wanneer je eenmaal begint met korting geven zal je al snel tot de ontdekking komen dat je hier later nog moeilijk onderuit komt.

Daarnaast geef je de klant door korting te geven de indruk dat je een te hoge prijs rekent voor jouw werk. En als je eenmaal door je knieën gaat en besluit de klant een korting te geven, dan zal deze daar bij de volgende opdracht weer op rekenen.

Hoe belangrijk is korting geven?

Voordat je in het wilde weg besluit om een klant korting te geven is het verstandig om jezelf eerst af te vragen hoe belangrijk het ontvangen van een korting voor deze klant is. Vaak gaan klanten sneller akkoord wanneer je met ze in gesprek gaat.

Hierbij is het belangrijk dat je actief naar de klant luistert. In het beste geval kan je net zo lang doorvragen tot je relevante informatie van de klant krijgt betreffende de opdracht. Hiermee zorg je ervoor dat je een offerte op kunt stellen die de klant ook daadwerkelijk aanspreekt.

Besluit je om voor een bepaalde klant een uitzondering te maken en deze toch een korting te geven, dan kan je dit op verschillende manieren doen. Om te beginnen kan je de klant een korting geven als percentage van het aankoopbedrag.

In plaats van een financiële korting kan je de klant ook beloven dat hij kan rekenen op een langere garantieperiode. Dit zal de klant op zijn gemak stellen omdat deze weet dat hij op deze manier is ingedekt tegen eventuele problemen.

Je kan er ook voor kiezen om te gaan voor een adviesprijs. Of je kiest voor een van/voor reclame. Dit houdt in dat iets wat vroeger duurder was nu voor een lagere prijs wordt aangeboden. Deze tactiek wordt vaak door winkels gebruikt.

Wanneer je een offerte maakt, vergeet dan nooit om daar een geldigheidsduur in te zetten. Dit is zeker het geval wanneer je een korting aanbiedt. Maak duidelijk hoe lang de korting geldig is. Hierdoor weet de klant dat deze snel moet reageren om van de aangeboden korting te kunnen profiteren.