Als je een schoonmaakster inhuurt dan is het handig om te weten wat er wel en niet mag. Vaak wordt er meer van een schoonmaakster verwacht dan dat haar taken zijn. Dit is voor zowel de schoonmaakster als de persoon waarvoor schoongemaakt wordt vervelend. Lees daarom dit artikel goed door.
Welke taken voert een schoonmaakster uit?
Bij het inhuren van een schoonmaakster kan je zelf een takenlijst maken. Het is wel handig om te weten aan wat voor soort werkzaamheden je kunt denken. De taken die een schoonmaakster uitvoert zijn: afwassen, keukens schoonmaken, dweilen, stofzuigen, ramen wassen, toiletpapieren vervangen, het afnemen van oppervlakten en afstoffen. In overleg met de schoonmaakster kunnen er soms meer taken uitgevoerd worden. Dit is wel per schoonmaakster verschillend. Maak daarom eerst een lijst van de schoonmaakwerkzaamheden die gedaan moeten worden en vindt daar bij de juiste match.
Welke taken mag een schoonmaakster niet uitvoeren?
Een schoonmaakster mag geen activiteiten buitenshuis uitvoeren. Denk hierbij aan het opruimen van de schuur, onderhouden van de tuin of het wassen van de auto. Ook is het niet de bedoeling dat een schoonmaakster persoonlijke taken uitvoert. Denk hierbij aan het uitlaten van de hond of het doen van de boodschappen. Een schoonmaakster die voert dus alleen de taken uit die te maken hebben met het schoonmaken binnen in het huis.
Hoe vaak komt een schoonmaakster?
De hoeveelheid dat een schoonmaakster langs komt is per huishouden verschillend. Jij kan dit namelijk samen met de schoonmaakster of het bedrijf overleggen. De gemiddelde hoeveelheid dat een schoonmaakster langs komt per gezin ligt rond de drie uur per week. Dit is per week 12 uur aan schoonmaken. Dit is voldoende voor een gemiddeld huishouden om alle basistaken uit te laten voeren.
Een zzp’er of een schoonmaakster via een schoonmaakbedrijf?
Je kan ervoor kiezen om een schoonmaakster via een schoonmaakbedrijf in te huren of een zzp’er. De grote verschillen zijn de flexibiliteit, de diversiteit qua taken en de beschikbaarheid.
Een voordeel van een zzp’er inhuren is dat zij over het algemeen flexibeler zijn dan een schoonmaakster in dienst van een bedrijf. Deze persoon kan dus meer en vaker werkzaamheden uitvoeren op tijden dat uitkomt voor u dan een schoonmaakster in dienst van een bedrijf. Nog een voordeel van een zzp’er is de diversiteit in taken. Zij zijn namelijk geneigd om hun takenpakket uit te bereiden als zij hier naar waarde betaald worden. Overleg is dus altijd mogelijk. Het laatste voordeel is de beschikbaarheid. Doordat zij niet aan vaste kantoor werktijden vast zitten hebben zij een bredere beschikbaarheid. De voordelen van een zzp’er is dus de flexibiliteit, de diversiteit qua taken en de beschikbaarheid.
Ook heeft het inhuren voordelen ten opzichte van het inhuren van een zzp’er. Een voordeel bij het inhuren van een schoonmaakster is dat het vaak betrouwbaarder is. Ook kan er bij ontevredenheid over de uitvoering van de werkzaamheden een vervangende schoonmaakster gestuurd worden. Vaak is het inhuren via een bedrijf goedkoper. Denk dus goed na waar je je schoonmaakster inhuurt.