Op het werk is de werkplek helemaal goed geregeld wat betreft stoelen, computerscherm en zithouding. Maar hoe zit dat eigenlijk met de thuis-werkplek? Dat moet je vaak zelf doen maar daar zijn toch wel wat punten waar je rekening mee kan houden.
De thuiswerkplek
Tegenwoordig werken we veel thuis. De werkgever moet dan nog steeds er voor zorgen dat er goede en veilige arbeidsomstandigheden zijn. Zo moet de werkplek voor de werknemer wel aanwezig zijn. Dit is een zorgplicht die is vastgelegd. Ook moet de werkplek aan de ergonomische beginselen voldoen. Het beeldscherm moet op de juiste hoogte staan, de stoel- en tafelhoogte moet op elkaar afgestemd zijn zodat de armen in een ontspannen houding zijn.
Het thuiswerk plek goed inrichten
Wanneer men langdurig achter een beeldscherm werkt kan dit gevolgen hebben voor de gezondheid. Zo kunnen er klachten komen aan armen, nek, schouders, ogen maar ook is er een kans op hart- en vaatziekten. En wanneer men intensief met een beeldscherm werkt kan het stress opleveren.
Er is van de TNO een checklist genaamd BAS (Beter Achter je Schermen) die bij het inrichten van de thuiswerk plek kan helpen. De checklist werkt eenvoudig door ja of nee te beantwoorden. De checklist is bedoeld wanneer je meer dan twee uur per dag achter een computer werkt.
Verbonden blijven met het bedrijf tijdens thuiswerk
De relatie tussen de werkgever en werknemers moet altijd goed en vertrouwd zijn. Daarom is het belangrijk dat er voortdurend contact is voor het sociale aspect. En dan niet alleen via mail en app maar een telefoontje is dan ook belangrijk. Het is altijd belangrijk dat de thuiswerker terecht kan bij de leiding van het bedrijf maar ook dat er geen sociale afstand ontstaat.
Een digitale koffiepauze toe passen is goed voor de sociale aspecten . Dit noemen ze ook wel een digikoffie. Maar ook eens een pub quiz organiseren kan verschil maken.
Wat is er geregeld voor thuiswerken
Mag er eigenlijk thuis gewerkt worden? Ja, dat mag zeker wel. Dit valt onder de wet flexibel werken. Een werknemer mag een werkgever vragen de arbeidsplaats te wijzigen. Er mag dus geheel of gedeeltelijk thuis gewerkt worden wanneer dit in overleg is gegaan met de werkgever.