Volgens de Nederlandse Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) nam het aantal meldingen van dubieuze beleggingen in de afgelopen half jaar flink op. Veelal gaat het om snel geld verdienen flink en gegarandeerde hoge rendementen, op websites en sociale media. Daar zie je door het bomen het bos niet meer als het gaat om adverteerders waarin gouden bergen worden beloofd. De malafide bedrijven die achter deze internetadvertenties zitten bieden beleggingsproducten met een zeer hoog risico, waarbij de kans groter is dat je geld verliest dan verdient. Kortom: internetfraude.
Dit alles blijkt uit een halfjaarlijks rapport van de AFM. Hieruit blijkt dat de afgelopen jaren steeds meer malafide valutaplatforms er bij komen en ook het aantal meldingen over cryptohandel blijft hoog. In de eerste 6 maanden van 2021 beoordeelde de AFM 2752 signalen over mogelijke misstanden met risicovolle beleggingen. In dezelfde periode in 2020 waren dat er nog geen 1900.
Door de lage rente levert sparen niets op, of kost in sommige gevallen zelfs geld, is volgens de AFM de reden dat aanbieders hier op inspelen. Wat veel beleggers niet begrijpen is dat bij valutahandel, ook wel forex-beleggingen genoemd, of cryptohandel gouden bergen worden beloofd, maar dat de risico’s vaak ook erg hoog zijn. Hierdoor is de kans heel groot dat je he geld verliest.
Opgelicht na grote verliezen of winsten te hebben gemaakt
Er zijn bij de financiële waakhond verhalen bekend van mensen die grote sommen geld hebben verloren. Deze werden benaderd partijen die zich als advocatenkantoren uitgaven. Zij beloofden dat ze het geld wel terug konden halen, maar er moest wel een vergoeding vooraf worden betaald. Vervolgens hoorden deze mensen nooit meer iets meer en waren ze nogmaal sopgelicht.
Ook zijn er mensen bekend die wel veel geld hadden verdient, maar dit nooit konden opnemen.
Rechtszaken gewonnen, maar…
Helaas is het grote probleem dat deze aanbieders in het buitenland zijn gevestigd en zich zo aan de aandacht van de AFM ontrekken. Desondanks zijn er toch enkele rechtzaken geweest en zijn enkele dubieuze buitenlandse beleggingspartijen in Nederland veroordeeld wegens oneerlijke handelspraktijken en moeten ze alle verloren inleg terug betalen. Zo is het Cypriotische beleggingsbedrijf F1 Markets, dat achter de nepadvertenties met bekende Nederlanders zit, al verschillende keren veroordeeld. Maar of dit bedrijf, en al die anderen die zijn veroordeeld, ooit iets gaan uitbetalen aan de gedupeerden….