Je zelf als zzp-er laten inhuren, waar moet je op letten?

Voor een groeiend aantal ZZP-ers lijkt het aantrekkelijk om zich door hun voormalige werkgever in te laten huren. Dit zou een ideale situatie kunnen zijn. De werkgever heeft als voordeel dat hij ervaren mensen in dienst heeft die niet meer ingewerkt hoeven te worden.

Daarnaast hoeft de werkgever ook minder personeel aan te nemen. Als voormalig werknemer geniet je als ZZP-er zijnde van de voordelen en vrijheden die je nou eenmaal hebt wanneer je besluit om voor jezelf te gaan beginnen.

Risico’s

Het voor jezelf beginnen als ZZP-er brengt ook een aantal risico’s met zich mee. Ten eerste betekent het dat je moet beginnen met werk zoeken. Door voor je voormalige werkgever aan de slag te gaan betekent dat je zonder werk zoeken toch meteen aan de slag kunt.

Het volgende risico wat meespeelt is de Belastingdienst. Omdat je als ZZP-er zelf zorg moet dragen voor je boekhouding zou het kunnen dat het samenwerkingsverband tussen jou en je voormalige werkgever door de Belastingdienst wordt gezien als een voortgezet dienstverband.

Dit wordt met andere woorden ook wel schijnzelfstandigheid genoemd. De naam van deze constructie staat ook bekend als draaideurconstructie. Daarom is het handig om voordat je bij werk zoeken bij je voormalige werkgever weet waar je aan begint.

Voortzetting dienstverband

Je voormalige werkgever zal uiteraard zijn best doen om de Belastingdienst niet het idee te geven dat jullie huidige samenwerking een voortzetting van je dienstverband is. Er is geen sprake van een voortzetting van je dienstverband wanneer je een half jaar na je dienstverband een samenwerking aangaat.

Hou wel goed in de gaten dat je boekhouding als ZZP-er ook in dit geval door de Belasting kan worden gezien als een voortgezet dienstverband. Om wel te voldoen aan de voorwaarden die de Belastingdienst stelt aan ZZP-ers dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen.

Meer dan een opdrachtgever

Ga je een samenwerkingsverband aan met je vorige werkgever, dan is het verstandig om meer werk te zoeken en andere opdrachtgevers binnen te halen. De reden hiervan is dat de Belastingdienst van ZZP-ers eist dat ze meer dan een opdrachtgever hebben.

Voor de Belastingdienst is het niet belangrijk dat je als ZZP-er een bepaald aantal opdrachtgevers hebt. Wel is het zo dat je als ZZP-er bij werk zoeken het beste minimaal 3 verschillende opdrachtgevers hebt.

Hierbij geldt dat je voor een van deze opdrachtgevers niet meer dan 70 % van je totale werkzaamheden mag verrichten. Daarnaast geldt dat dit per belastinginspecteur en per branche kan verschillen.

Wet DBA

Ga je toch een samenwerkingsverband aan met je voormalige werkgever, dan is het als ZZP-er zijnde verstandig om met je voormalige werkgever een goede overeenkomst op te stellen. Het is belangrijk dat deze is gebaseerd op de wet DBA.

Deze afkorting betekent de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties. Als er dan in de overeenkomst aan de voorwaarden die deze wet stelt wordt voldaan, zal de Belastingdienst jullie overeenkomst aanmerken als zijnde een arbeidsrelatie.