Welke bank heeft de goedkoopste zakelijke rekening?

Een zakelijke rekening komt van pas wanneer een ondernemer zijn/haar persoonlijke inkomen wil kunnen scheiden van je zakelijk vermogen. Dit voorkomt onduidelijkheden voor de belastingdienst en je houdt een beter overzicht van je financiën. Maar waar kun je het beste een zakelijke rekening openen? Iedere aanbieder heeft zijn eigen regels, voorwaarden, vaste-, rente- en gebruikskosten. Ook heb je bij de een meer mogelijkheden dan bij de ander. Het is dus heel verstandig om vooraf goed te vergelijken.

De reguliere zakelijke banken

Veelal hebben we al een privé en/of spaarrekening bij een van de reguliere banken, dit is dan meestal de bank waar je ook je betaalrekening hebt lopen. Voor een zakelijke rekening kun je hier vaak ook al terecht. Enkele voorbeelden zijn ING Zakelijk, Rabobank Bedrijven, ABN Amro Zakelijk en SNS Zakelijk. Deze banken hebben veel met elkaar gemeen, met als uitzondering dat je als zzp’er vaak minder kosten hebt, dan als ondernemer met personeel. Dit komt ook omdat je als zzp’er meestal ook minder inkomen of verdiensten hebt.

Het is ook tegenwoordig ook mogelijk om een zakelijke rekening te openen bij de nieuwere generatie internetbanken, die met name (of volledig) online zijn en alleen via de website of een app zijn te benaderen. Denk hierbij aan Bunq, Triodos, Knab en de ASN Bank.

Nieuwe generatie online banken

Steeds meer banken richten zich op alleen het verlenen van leningen en zo ook zakelijke leningen. Dit kan onder andere bij N26. Dit is een kredietverlener die meerdere zakelijke leningen ter beschikking heeft. Zo is er de gewone Business lening, waarbij geen extra kosten aan verbonden zijn. Zowel het storten als het opnemen van geld, in binnen- en buitenland zijn bij deze lening gratis. Het enige waarvoor betaald moet worden is een eenmalige betaling van een tientje voor de betaalpas. Deze kosten zijn zelfs bij een Business Smart lening nog maar 4,90 euro.

Ook Revolut is een nieuwe maar grote speler op dit gebied. Hier hoef je niet te betalen voor een betaalpas, maar kunnen er wel kosten verrekend worden aan de transacties. Deze kosten zijn slechts 20 cent voor de bij- en afschrijvingen en er wordt 3 euro gerekend voor de wisselkoersopslag in buitenlandse valuta. Zodra er met euro’s betaald wordt in het land waar je een transactie wil doen zal dit geen probleem zijn.

Welke soort zakelijke lening het voordeligst is hangt af van jouw persoonlijke zakelijke situatie. Als je vaak transacties van en naar het buitenland moet verwerken, is het handig een zakelijke lening zonder wisselkoerskosten te nemen. Is dit niet zoveel bij jou van toepassing, dan kun je kijken naar of je een betaalpas voor de lening nodig hebt of dat je gewoon een eigen bankpas of creditcard gebruikt.