Zorg voor een goede klanten journey op je webshop

Een goede klanten journey is steeds belangrijker voor je webshop. Zeker nu de concurrentie onderling voor webshops flink toeneemt. Met een goede klanten journey kun je hier zeker verschil in maken. Maar wat is het precies en hoe kun je de klanten journey verbeteren? 

Wat is een klanten journey? 

De klanten journey, of ook wel klantreis, is de reis die de klant aflegt op je webshop. Deze reis begint al wanneer de klant voor het eerst op je webshop komt en eindigt pas wanneer de klant het gekochte product ontvangt. 

De focus ligt hier op de contactpunten die de klant heeft met het bedrijf tijdens alle stappen van het aankoopproces. Dit proces bestaat uit oriëntatie, overweging en de aankoop van een dienst of product. Je wilt al deze punten in de klantreis optimaliseren, zodat de klant nogmaals bij je webshop terugkomt. 

Hoe kun je het verbeteren? 

Het verbeteren van je klanten reis kun je doen door het inspelen op alle stappen van het proces. Deze verbeteringen moet je aanbrengen op je webshop en bekijken door de ogen van je klant. Hierbij hou je vooral rekening met de duidelijkheid op de website. Zo haal je ook veel twijfels weg bij de klant, waardoor hij sneller over zal gaan op een aankoop. We zullen je tips geven hoe je elke stap van de klantreis kunt verbeteren. 

Inspelen op de stappen van je klanten reis

Als eerste verbeter je je zichtbaarheid van je webshop. Je moet de aandacht van je klant trekken en zorgen dat hij naar je webshop komt. Dit doen de meeste mensen door middel van een blog of reclame maken op social media. 

Wanneer je de klant naar je webshop hebt gekregen, moet je de interesse van je klant vasthouden. Zorg ervoor dat je site duidelijk is, alles goed te vinden is en de klant niet te veel moeite moet doen om te vinden wat hij zoekt. Dit is echt het verkoopplaatje van je webshop. Het is dan ook het doel om twijfels weg te halen, zodat de klant overgaat op het doen van een aankoop. 

Daarna wil je dat het doen van de aankoop zo makkelijk mogelijk verloopt. Het bestelproces moet snel verlopen en alles moet duidelijk zijn voor de aankoop. Zorg dan ook dat er duidelijk vermeld staat wat de verzendkosten zijn en hoe lang de levertijd is. Ook kan het aanbieden van een korting of extra cadeautje bij de eerste aankoop onderdeel zijn van deze stap in je klantreis. 

Als laatste is het belangrijk dat de aftercare van de bestelling goed verloopt. Dit betekent dat het pakketje goed en netjes verpakt bezorgd wordt. Wanneer dit goed verloopt creëer je loyaliteit en blijven klanten terugkomen. Ook niet onbelangrijk is het contact met je klantenservice wanneer er iets fout gaat met de bestelling. Een goede afhandeling hiervan is erg belangrijk. Dan kan het zelfs zo zijn wanneer de klant niet tevreden is met zijn levering of product, hij toch blij is met je bedrijf wanneer het goed en netjes afgehandeld wordt.