Het klinkt vast herkenbaar dat je voor je gevoel al je toeslagen netjes op orde hebt, maar toch ieder jaar terug moet betalen. Dit gebeurt bij veel mensen. Met een aantal simpele tips is de kans een stuk kleiner dat dit in de toekomst ook nog het geval zal zijn en voorkom je aan het einde van het jaar voor een onaangename kostenpost te komen staan! 

Controleer je inkomen

Het is belangrijk om met regelmaat je verwachte inkomen te checken. Dit kan veranderen, bijvoorbeeld bij een loonsverhoging. Als ZZP’er is het belangrijk dit te controleren bij elke btw-aangifte. 

Door bij ‘Mijn toeslagen’ een betere schatting te geven van je inkomen, voorkom je de kans dat je voor onaangename verrassingen komt te staan. Het kan lastig zijn om een goede inschatting te maken van je inkomen, maar je moet het wel zelf doen. De belastingdienst weet immers ook niet wat je zult gaan verdienen in een jaar. 

Voor toeslagen geldt dat hoe lager je inkomen is, hoe hoger je toeslag. Je hoeft niet bang te zijn aan het einde van het jaar toeslag mis te lopen. De belastingdienst weet namelijk aan het einde van het jaar jouw definitieve inkomsten en maakt dan een definitieve berekening. 

Wees snel met het doorgeven van wijzigingen

Als er dingen veranderen in jouw leven is het belangrijk om het meteen door te geven aan de belastingdienst. Er is namelijk wat tijd voor nodig om de toeslagen aan te passen. Hoe eerder je het doorgeeft, hoe eerder de aanpassingen plaats kunnen vinden. Vaak kan een te veel aan toeslag verrekend worden met de toeslag die je op dit moment al krijgt. Hoe eerder dit verrekend is, hoe minder je aan het einde van het jaar nog hoeft te betalen. 

Check de voorwaarden

Het is verder van belang dat je goed de voorwaarden checkt voor het ontvangen van een toeslag. Dit is niet alleen van belang als je de toeslag voor de eerste keer aanvraagt, maar ook als er wijzigingen optreden. Het kan zijn dat de voorwaarden voor het ontvangen van een toeslag veranderen in de loop van de tijd, waardoor je misschien geen recht meer hebt op de toeslag. 

Door dit regelmatig te controleren verlaag je de kans dat je te veel toeslag krijgt en je deze aan het einde van het jaar terug zal moeten betalen. 

Met bovenstaande tips vergroot je de kans dat je aan het einde van het jaar geen onverwacht hoge btw-aangifte moet doen. Het is bij het ontvangen van toeslagen en doen van de btw-aangifte van belang om verschillende dingen in de gaten te houden. Zorg er allereerst voor dat er bij de belastingdienst een zo accuraat mogelijk inkomen van jou bekend is. Zorg er daarnaast voor dat je wijzigingen snel doorgeeft, zodat deze zo snel mogelijk verwerkt worden door de belastingdienst. Tot slot is het van belang om met enige regelmatig te controleren wat de voorwaarden zijn voor het ontvangen van toeslag. 

Door FNG eu