Welke Pentium heb je nodig voor je werk?

De processor in jouw computer, ook wel CPU genoemd, bepaalt voor een groot deel hoe snel deze is, maar ook voor welke activiteiten hij geschikt is. Het is in feite het hart van je computer, waar alle berekeningen worden uitgevoerd. Hoe krachtiger de processor, des te sneller hij kan rekenen en des te beter de prestaties. Een veelgestelde vraag is, welke processor je nu het beste kunt kiezen voor de computer voor je werk? Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig te geven en is afhankelijk van wat voor werkzaamheden je moet verrichten.

Welke processoren zijn er?

Er zijn twee belangrijke leveranciers van processoren, te weten marktleider Intel en AMD. Intel maakt al jaren processoren en is bekend geworden om de zeer krachtige processoren.

Over het algemeen genomen kun je stellen dat hoe hoger het getal in de naamgeving, des te krachtiger de processor is. Er wordt ook een aantal letters gebruikt, zo betekent bijvoorbeeld de letter K bij de 9700K processor, dat de processor overklokbaar is. Kom je een letter G tegen, dan houdt dit in dat er een AMD videochip in de processor is ingebouwd. Bij een processor met een letter F in de naam ontbreekt er juist een videochip.

AMD maakt ook al heel lang processoren. Deze hebben in vergelijking tot Intel een heel goede prijs-kwaliteitverhouding. Een laptop met een AMD processor is meestal voordeliger dan een model met een gelijkwaardige Intel processor.

Ook AMD gebruikt letters in de naam van de processor. Een voorbeeld is de 3700X, waarbij men met de X aanduidt dat het om een krachtige processor gaat. De letter G heeft dezelfde betekenis als bij Intel, namelijk dat er een AMD videochip is ingebouwd.

Welke processor is het meest geschikt voor mijn werk?

Zoals gezegd hangt dit grotendeels af van het type werk dat je op de computer wilt uitvoeren. Doe je relatief eenvoudig werk zoals tekstverwerking, e-mail en internetten, dan kun je in feite met ieder gangbaar model processor af. Hierbij maakt het niet uit of je thuis, onderweg of op kantoor werkt.

Aan een Intel Pentium of Celeron processor heb je dan in feite voldoende. Wil je meerdere taken tegelijk kunnen uitvoeren, zou je een iets zwaardere kunnen kiezen. Met een laptop die is voorzien van een Intel Core i3 of AMD Ryzen 3 processor en 8 MB geheugen, kun je dan prima uit de voeten.

Ben je een kenniswerker en draai je zwaardere programma’s zoals Photoshop of werk je met grote bestanden, dan kun je beter voor een Intel Core i5 of AMD Ryzen 5 processor kiezen in combinatie met 8 of 16 GB geheugen.

Ben je een softwareontwikkelaar of doe je veel aan videobewerking, dan wordt de processor echt zwaar belast. Kies dan voor een Intel Core i7 of AMD Ryzen 7 processor in combinatie met 16 GB geheugen. Het is dan ook verstandig om voor een laptop met aparte videokaart, zoals bijvoorbeeld de NVIDIA GeForce GTX 1650, te kiezen.