Maak kennis met Artificial Intelligence in het kort!

Het leven wordt enorm beïnvloed door Artificial Intelligence. Onbewust hebben we hier iedere dag mee te maken. Bij gebruik van de smartphone, bij het online winkelen, bij onderzoeken en bij een medische diagnose stellen. Wat is Artificial Intelligence?

Artificial Intelligence

Artificial Intelligence, afgekort AI, is kunstmatige intelligentie. Hierbij nemen computers werkzaamheden over waar normaal menselijke intelligentie voor nodig is. Bij AI zijn er 2 versies: de narrow-variant en de general-variant.

De narrow-variant komen we iedere dag tegen in ons dagelijks leven. Denk aan grasmaaiers, robot-stofzuigers, zoekmachines en spamfilters. De narrow-variant is enorm snel ontwikkeld. Het wordt nu gebruikt bij Gezichtsherkenning, stemherkenning, onderzoeken doen en patronen signaleren.

De general-variant is volledig kunstmatige intelligentie. In de toekomst kan deze kunstmatige intelligentie los van de mensen bestaan. Nu klinkt het nog ver weg, maar het zal sneller gebeuren dan je denkt.

Voorbeelden van Artificial Intelligence

We hebben in ons dagelijks leven al iedere dag te maken met AI. En die impact zal in de toekomst alleen maar nog groter worden. Het zal steeds moeilijker worden om dingen op te noemen, waarbij geen AI gebruikt wordt. Voorbeelden van AI toepassingen zijn: zelfrijdende auto’s, taal en spraak, patronen herkennen, Robotica en IoT.

Bij zelfrijdende auto’s leest AI de route. Ook zorgt AI er voor dat ongelukken voorkomen worden en obstakels vermeden. Het is hetzelfde als de automatische piloot bij het vliegen.

Bij taal en spraak kan AI een gesproken tekst van de ene taal in een andere taal vertalen. Net als bij Google translate. Daarnaast leidt spraak met AI gecombineerd tot ontwikkelingen als smart assistants.

Computers kunnen door AI patronen herkennen. Zo kunnen grote hoeveelheden data verwerkt worden en de computer leert van de fouten. Met behulp van AI is de computer in staat om de data beter te interpreteren. Zo kunnen we de prioriteiten van klanten beter begrijpen en een voorspelling doen met betrekking tot de behoeften. Dit leidt tot betere diagnoses. Aankopen kunnen voorspeld worden en er worden betere algoritmes voor de aandelenmarkt gemaakt.

In de toekomst kunnen Robotica en AI medewerkers vervangen. Bij moeilijke productieprocessen, microchirurgie of werkzaamheden op gevaarlijke of moeilijk bereikbare plekken zullen dan geen mensen meer nodig zijn. AI zorgt ervoor dat de manier van werken verandert, maar banen worden nooit volledig overgenomen door robots.