Kun je als startende ondernemer geld lenen?

Niet elke startende ondernemer beschikt over een groot bedrag aan spaargeld. Dit zou dan betekenen dat je niet direct kunt beginnen met je bedrijf. Dit wil je natuurlijk niet. Wat zijn de mogelijkheden?

Lening

Het valt tegenwoordig niet mee om als startende ondernemer geld te lenen bij een bank. Geld lenen aan starters vinden banken een te groot risico. Het helpt als je een erg goed bedrijfsplan kunt overleggen aan de bank.

Kredietvormen

Er zijn drie verschillende vormen van kredieten: krediet voor een korte termijn, krediet voor een middellange termijn en krediet voor een lange termijn.

Korte termijn krediet

Bij een krediet voor een korte termijn mag je voor een vastgesteld bedrag tijdelijk rood staan op de betaalrekening of zakelijke creditcard. Dit zijn schulden. Deze vorm van krediet is behoorlijk duur.

Middellange termijn krediet

Een krediet voor de middellange termijn wordt gebruikt om bedrijfsmiddelen aan te schaffen of een kantoor in te richten.

Lange termijn krediet

Een krediet voor de lange termijn is een afgesloten hypotheek, bijvoorbeeld een bedrijfshypotheek. Dan moet er sprake zijn van een kantoor- of winkelpand als onderpand.

Een kredietverlener wil precies weten hoe het geld geïnvesteerd wordt en hoe je van plan bent om het geleende geld terug te gaan betalen. En binnen welke termijn. Je moet als startende ondernemer dus een goed doordacht ondernemingsplan kunnen overleggen. Je moet de markt goed kunnen bepalen. Ook een financieel plan is noodzakelijk. En een plan voor de organisatie van het bedrijf en de marketing. Het kan verstandig zijn om eerst tijdelijk als zzp’er aan de slag te gaan. Dan kun je je alvast in dit soort zaken verdiepen.

Banken

Bijna iedereen denkt bij een zakelijke lening aan een bank. Daar kun je natuurlijk naar toe voor een lening, maar deze stelt erg strenge eisen. Banken willen geen risico lopen. Het zal een lastige klus worden om de bank ervan te overtuigen dat de aflossing van de lening niet voor problemen gaat zorgen.

Andere mogelijkheden voor een lening

Er zijn nog andere mogelijkheden om een starterslening af te sluiten. Het is mogelijk om een krediet aan te vragen bij de onafhankelijke stichting Qredits. Uiteraard moet je dan ook aan bepaalde voorwaarden voldoen. Via crowdfunding naar investeerders zoeken is tegenwoordig een populaire manier. Het UWV biedt kredieten voor starters aan. En ook de overheid biedt meerdere regelingen aan voor de startende ondernemer.