Welke acties je zeker elk jaar moet doen op je webshop?

Veel mensen denken dat je met een webshop slapend rijk kunt worden. Niets is minder waar. Als je een succesvolle webshop wilt runnen, is het keihard werken geblazen. Als eigenaar van een webshop ben je verantwoordelijk voor zowel de techniek, als de marketing, administratieve werkzaamheden en de klantenservice. Veel beginnende ondernemers doen dit allemaal zelf. Als je webshop succesvol is en gaat groeien is dit echter niet meer te behappen. Het inhuren van personeel of uitbesteding van werkzaamheden kan dan een oplossing zijn.

Het onderhoud aan je webshop

Of je nu een eigen gebouwde webshop in WordPress hebt of gebruik maakt van een e-commerce platform zoals Shopify of Magenta, je zult ten alle tijden onderhoud moeten uitvoeren. Naast technisch onderhoud zijn nog verschillende andere activiteiten.

Technisch onderhoud

Met technisch onderhoud bedoelen we het maken van back-ups, het doen van kleine aanpassingen in de techniek en beveiliging et cetera. Door dit regelmatig uit te voeren, zorg je dat jouw webshop soepel blijft draaien en dat de beveiliging op peil blijft.

Productbeheer

Met productbeheer wordt het beheer van het productassortiment bedoeld. Hieronder vallen werkzaamheden als het opvoeren, aanpassen of verwijderen van producten, de productbeschrijvingen en bijbehorende afbeeldingen maar ook het doorvoeren van prijswijzigingen. Dit is een continu proces want het is belangrijk dat je productaanbod up to date is.

Webshop Analyse

Het is belangrijk dat je regelmatig analyses uitvoert op je webshop. Dit kan met tools zoals bijvoorbeeld Google Analytics. Hiermee kun je analyses maken van klantgedrag, verkeersbronnen, paginaweergaven en conversieratio’s. Op basis van de resultaten kun je weer verbeteringen op je webshop doorvoeren. Dergelijke analyses moeten toch zeker minimaal één keer per jaar worden uitgevoerd.

Conversie-optimalisatie

In dit proces analyseer je het gedrag van bezoekers en klanten van jouw webshop om conversieverbeteringen te kunnen identificeren. Met de verkregen inzichten kun je actie ondernemen om de kans op conversie te vergroten, zodat je het maximale rendement kunt behalen. Technieken die worden gebruikt zijn onder meer up- en cross-selling, het implementeren van A/B tests en het optimaliseren van de winkelervaring.

Zoekmachineoptimalisatie

Zoekmachineoptimalisatie, ook wel SEO genoemd, is een belangrijk proces dat je regelmatig moet uitvoeren. Hierbij wordt een zoekwoordenonderzoek uitgevoerd en worden productpagina’s geoptimaliseerd.  Het doel ervan is om een betere zichtbaarheid en ranking in de zoekresultaten van de zoekmachines te realiseren om zo meer organisch verkeer naar de webwinkel te krijgen.

Webshop gerelateerde activiteiten

Naast de hierboven genoemde activiteiten, zijn er ook nog verschillende administratieve taken die je moet uitvoeren. Denk aan de BTW aangifte en de Opgaaf ICP als je internationaal actief bent. 

Om je naamsbekendheid te vergroten, moet je ook met enige regelmaat online marketing- en promotieactiviteiten uitvoeren.

Uitbesteding van werkzaamheden

Veel beginnende ondernemers doen vanuit kostenbesparing zo veel mogelijk zelf. Naarmate je groter wordt, wordt dit natuurlijk steeds lastiger. Uitbesteding is dan een optie. Ten eerste kun je niet overal alles vanaf weten. Het kost je daarnaast enorm veel tijd. Deze kan je beter gebruiken om te doen waar je het liefst mee bezighoudt, het ondernemen.