Wat is een crypto wallet?

De cryptomarkt is de laatste jaren compleet ontploft. Particulieren en bedrijven van over de hele wereld investeren in de cryptocurrency. Er zijn al honderden soorten cryptomunten verkrijgbaar en dat aantal lijkt alleen maar toe te nemen. De bekendste cryptomunt is de Bitcoin, maar ook de Ripple, Cardano en de Ethereum zijn geen onbekende projecten meer. Als jij cryptomunten besluit te kopen dan zal je die ergens moeten kunnen bewaren. Een wallet biedt dan uitkomst. Een wallet is eigenlijk gewoon een soort van digitale portemonnee. Er zijn verschillende soorten wallets beschikbaar en deze hebben allemaal zo hun eigen voordelen. Je hebt bijvoorbeeld een paper wallet, een hardware wallet en een desktop wallet. Natuurlijk zijn er ook online en mobiele wallets beschikbaar voor de investeerders.

Public Key & Private Key

Iedereen met een crypto wallet ontvangt een zogeheten ‘public key’, maar ook een ‘private key’. De public key kan jij vergelijken met jouw IBAN-nummer. De private key is vanzelfsprekend privé en moet je nooit met iemand anders delen. De laatstgenoemde sleutel kan namelijk toegang verschaffen tot jouw wallet. De beide sleutels kennen een soortgelijke reeks aan cijfers en letters, maar zijn dus niet hetzelfde. De public key kan jij gebruiken wanneer er cryptomunten moeten worden verplaatst. De code is een soort van adres, zodat het systeem weet waar de munten naartoe moeten worden verplaatst. De beide partijen moeten akkoord geven op de transactie.

QR-code

Er is nog een methode waarmee jij geld kan ontvangen, namelijk de welbekende QR-code. Een mobiele wallet beschikt over zo’n handige QR-code. Je kan de code eenvoudig openen en tonen aan de betaler. Hij of zij kan de code scannen en gemakkelijk de cryptomunten overmaken. Je kan deze methode dan ook prima vergelijken met internetbankieren. Je kan ook een maaltijd bestellen bij Thuisbezorgd en vervolgens afrekenen door de QR-code van de maaltijdbezorgdienst te scannen. Het lijkt dan ook de toekomst van het betalen met cryptocurrency.

Software wallet

Een software wallet moet je installeren op jouw desktop of laptop. Je kan gemakkelijk jouw private keys beheren. Een groot voordeel is dat verreweg de meeste software wallet kosteloos zijn. Gebruikers kunnen eenvoudig een back-up maken. De ontwikkelaar van de wallet is echter niet verantwoordelijk voor verloren keys. Desondanks is het een prima en gratis optie voor het veilig opslaan van jouw cryptomunten.

Hardware wallet

Een hardware wallet is één van de populairste wallets. Dat heeft alles te maken met de veiligheid. Een hardware wallet is een fysiek apparaat, welke jij gewoon thuis kan bewaren. Je kan de cryptomunten op de hardware opslaan. Het is voor hackers onmogelijk om toegang te krijgen tot de wallet en munten te stelen. Een minpunt is dat je het apparaat kan kwijtraken en dan heb je ook echt niets meer. Desondanks is een hardware wallet de veiligste mogelijkheid voor het opslaan van de munten.

Online wallet

Een online wallet is een veelgebruikte optie en kan zowel via een browser als cloud worden gebruikt. De online wallets zijn eenvoudig te gebruiken en ten alle tijden toegankelijk. Je dient vanzelfsprekend wel over de juiste inloggegevens te beschikken, anders kan je niet bij de cryptovaluta. Er bestaan zowel wallets voor de computer als smartphone. Je kan ook snel en gemakkelijk cryptomunten ontvangen en versturen. Het is één van de laagdrempeligste manieren voor het veilig opslaan van de cryptomunten.

Paper wallet

Een paper wallet is niet de simpelste wallet voor cryptocurrency, maar het is wel een onwijs veilige manier van handelen. Je zal jouw cryptovaluta offline bewaren. Je krijgt zoals gebruikelijk een public key en een private key. Je kan met de public key eenvoudig bekijken wat jouw huidige cryptosaldo is en crypto naar jouw account sturen. Echter moet jij jouw private key ergens noteren, bijvoorbeeld op een papiertje. Er is geen hacker die jouw munten kan stelen. Mocht je de cryptocurrency willen verkopen, dan zal je een wallet moeten aanmaken en de private key moeten invullen.