ECB euro

Namens de Duitse centrale bank geeft de voorzitter en tevens bestuurder van de Europese Centrale Bank (ECB) Jens Weidmann een waarschuwing af dat de inflatie binnen de eurozone sneller kan oplopen dan verwacht. De ECB zou niet langer steun moeten verlenen voor het aangaan van schulden, want de ECB is er niet is om de solvabiliteit van de verschillende lidstaten veilig te stellen.

De inflatie loopt de laatste tijd onder meer op doordat de economie zich sterk herstelt na de dip door de coronocrisis en er mede daardoor een schaarste is ontstaan aan grondstoffen, Nu is de vraag voor de centrale banken dan ook, is deze inflatie tijdelijk of moet er worden ingegrepen door de rente te verhogen en de steunmaatregelen af te bouwen.

Volgens Weidmann zal het PEPP-programma, het noodprogramma voor aankoop van obligaties, moeten stoppen als de crisis voorbij is. „De eerste P staat voor pandemie en niet voor permanent. Het is een kwestie van geloofwaardigheid”, zei Weidmann. Het PEPP noodprgramma loopt nog tot maart 2022.

Door FNG-eu