De voordelen van het gebruik van PowerPoint

Er is niets tegen het gebruiken van een PowerPoint. Toch gaat er meestal wel van alles mis tijdens het gebruik, dit is de manier waarop je de PowerPoint inzet. Als je veel gegevens moet presenteren dan is een PowerPoint erg handig. Er zitten een aantal voordelen aan het gebruiken van een PowerPoint. Ik zal wat meer vertellen over de voordelen van het gebruiken van een PowerPoint.

Wat is een PowerPoint?

PowerPoint valt onder een computerprogramma van Microsoft. Het maakt deel uit van Microsoft Office. PowerPoint is een programma waar je gemakkelijk presentaties mee kan maken. De presentatie bestaat dan uit meerdere virtuele dia’s.

Welke voordelen heb je bij het gebruiken van een PowerPoint

Je hebt vijf voordelen van het gebruik van een PowerPoint. De vijf voordelen zijn;

  • De voorbereiding
  • Duidelijke structuur
  • Beelden en geluiden
  • Ingewikkelde informatie overbrengen
  • Een persbericht maken

Deze voordelen zijn erg handig voor bij het gebruik van een PowerPoint.

De voorbereiding

Het is verstandig om je goed voor te bereiden als je iets moet presenteren via PowerPoint. Dit zal gemakkelijk gaan als je een geboren spreken bent of als je verhalen zo uit de mouw kan schudden. Door het maken van een presentatie zal dit een goed houvast zijn. Daarbij geeft een PowerPoint de kans wat nu wel of niet verstandig is om te vertellen.

Duidelijke structuur

Door een presentatie te geven met het gebruik van PowerPoint, zal je een duidelijke structuur geven aan je verhaal. Door de dia’s die je gemaakt hebt op een eenvoudige manier te ordenen krijg je een logisch geheel. Tijdens het gebruik van een PowerPoint wordt er veel gebruik gemaakt van de structuur kop, romp, staart. In de kop probeer je met zoveel mogelijk woorden te vertellen wat je precies gaat presenteren. In de romp vertelt je de kern van het verhaal en in de staart vat je de belangrijkste punten van het verhaal kort en bondig samen.

Beelden en geluiden

Mensen zijn tegenwoordig gewend om een mix te zien van beelden en geluiden. Het is niet raar als je met deze twee een verhaal probeert te illustreren. Door er bijpassende beelden en geluiden erbij te verzamelen, zal het je verhaal krachtiger gaan maken. Als je besluit om er geen beelden bij te doen kunnen mensen het saai gaan vinden, zul je merken dat ze geen aandacht meer hebben om te luisteren naar je.

Ingewikkelde informatie overbrengen

Een PowerPoint is ideaal als je ingewikkelde informatie wilt overbrengen naar andere mensen. Met ingewikkelde informatie bedoelen ze cijfers en diagrammen die je niet via gesproken over kunt brengen. Het is verstandig om het in hapklare brokken op te dienen. Gebruik hiervoor drie tot vijf korte zinnen of steekwoorden.

Hand-outs uitdelen

Je zou ervoor kunnen kiezen om hand-outs uit te delen met aantekeningen van je presentatie aan het publiek. Zo kunnen ze op hun gemak het nog eens rustig doornemen. De mensen weten op deze manier al iets over het onderwerp waar je het over hebt.