Deze vitamines zijn dagelijks echt nodig

Het is belangrijk voor je lichaam om genoeg vitamines en mineralen binnen te krijgen. Dit helpt ervoor dat je lichaam naar behoren werkt en je je goed voelt. Er zijn in totaal 13 verschillende vitamines die je lichaam nodig heeft. We gaan je vertellen welke dit zijn! 

Waarom heb je vitamines nodig? 

Vitamines zijn voedingsstoffen die je binnenkrijgt via je eten en drinken gedurende de dag. Ze zijn er niet om je lichaam energie te leveren, maar toch heeft je lichaam ze nodig. Een paar soorten vitamines kan je lichaam zelf aanmaken, zoals vitamine K en vitamine D. 

Je lichaam heeft vitamines nodig om goed te kunnen functioneren. Ze zijn nodig voor je ontwikkeling, een normale groei en om gezond te blijven. Elke soort vitamine heeft zo zijn eigen taak en voordelen. Er zijn in totaal 13 soorten vitamines die je lichaam nodig heeft om te functioneren. Deze zijn onder te verdelen in vet oplosbare vitamines en wateroplosbare vitamines. 

Verschil vetoplosbare en wateroplosbare vitamines

De vet oplosbare vitamines die je lichaam nodig heeft zijn vitamine A, D, E en K. Deze vitamines haalt je lichaam vooruit uit producten die vet bevatten. Dit zijn bijvoorbeeld producten zoals boter, vis, vlees, melk en noten.

Wateroplosbare vitamines zijn vitamine C, B1, B2, B5, B5, B8, B11 en B12. Dit zijn vitamines die je vooral zult halen uit groente, fruit, volkorenproducten, noten, melk en peulvruchten. 

Al deze vitamines worden door het lichaam opgenomen in de dunne darm. Je lichaam dan de vetoplosbare vitamines ook in bepaalde mate opslaan. Bij wateroplosbare vitamines is dit niet het geval. De vitamines die niet door het lichaam gebruikt of opgeslagen kunnen worden, verlaten je lichaam via je urine. 

Gebalanceerd dieet

Wanneer je een gebalanceerd en vooral ook gevarieerd voedingspatroon hebt, dan krijg je al deze vitamines dagelijks genoeg binnen. Het is dan ook belangrijk dat je al deze 13 vitamines in bepaalde mate tot je neemt. Met gevarieerde voeding moet dit geen probleem zijn. Ook zul je niet direct een verschil merken aan je lichaam wanneer je een dag wat minder vitamines binnen zal krijgen. 

Wanneer dit op langere termijn het geval is, dan ga je dit zeker wel merken aan je lichaam en het functioneren ervan. Je zult je minder fit voelen en minder energie hebben. Gelukkig komt een groot vitamines tekort in Nederland bijna niet voor. Wanneer je niet aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van bepaalde vitamines komt, dan is het aan te raden om te kijken of je een voedingssupplement aan je dieet kunt toevoegen.

Voedingssupplementen

Wanneer je het idee hebt dat je niet dagelijks aan genoeg vitamines komt, dan is het aan te raden om een voedingssupplement te nemen. Veel mensen kiezen in dit geval voor een multivitaminen die alle vitamines bevat. Dit wordt bijvoorbeeld ook zeker aangeraden voor bepaalde leeftijden. Zo wordt er bijvoorbeeld voor baby’s extra vitamine K aangeraden en voor kinderen, mensen met een getinte huidskleur of ouderen wordt er extra vitamine D aangeraden. Een voedingssupplement is niet bedoeld als vervanging voor gezonde- en gevarieerde voeding.

Vitamine B6, o.a. nodig voor het afweersysteem, aanmaak aminozuren en werking van bepaalde hormonen

Welke vitamines heb ik nodig?

Hoeveel vitamines heb je dagelijks nodig? Volgens het voedingscentrum heb je dagelijks de volgende hoeveelheden vitamines nodig:

VitamineEenheidVrouwen vanaf 18 jaar
Vitamine B6milligram/dag1,5
Folate (vitamine B11)microgram/dag300
Vitamine B12 (cobalamine)microgram/dag2,8
Vitamine Cmilligram/dag75
Lees verder op de website van het voedingscentrum