Hoe kun je besparen op dagelijkse kosten

Eigenlijk geef je iedere dag wel geld uit, en ongemerkt is dat soms meer dan dat je zelf zou denken. Soms is het best eens goed om je dagelijkse uitgaven eens onder de loep te nemen en te kijken waar je geld eigenlijk gebleven is en waar je het allemaal aan uitgegeven hebt. In deze blog kan je meer lezen hoe je kan besparen op je dagelijkse kosten.

Zet alle dagelijkse kosten op een rij

Om inzicht te krijgen wat je dagelijks allemaal uitgeeft is het goed om over een bepaalde periode bij te houden wat je iedere dag uitgeeft en waaraan je dat uitgegeven hebt. Op die manier krijg je inzichtelijk waar je zoal, vaak ongemerkt, je geld aan uitgeeft. Nu je inzicht hebt gekregen over je dagelijkse uitgaven is het tijd om verder te denken en te kijken.

Wat valt er allemaal onder de dagelijkse kosten?

Onder dagelijkse kosten zou je de volgende dingen kunnen rekenen:

  • Boodschappen
  • Uit eten gaan
  • Vervoerskosten

Kijk eens kritisch naar je uitgaven

Nu je weet waar je je geld aan uit hebt gegeven en inzichtelijk hebt om welke bedragen het gaat, ben je wellicht zelf ook wel een beetje geschrokken van hoe hard het geld de deur uit vliegt. Dan weet je zelf ook wel dat het tijd wordt om eens kritisch te kijken naar waarop je nog zou kunnen besparen op je dagelijkse uitgaven.

Je zou bijvoorbeeld bij het doen van de boodschappen iets minder luxeproducten kunnen halen en je zou ook andere merken een keer een kans kunnen geven. Ga naar de winkel met een boodschappenlijstje en hou je daar dan ook aan. Impulsaankopen vermijden. Je zou van tevoren al een weekmenu kunnen samenstellen waar je je dan ook aan moet houden.

Kijk voordat je naar de winkel gaat eens goed in de kasten en de koelkast wat je nog allemaal in huis hebt. Wellicht heb je eerder dingen weg moeten gooien, wat weer verspilling is. Ook iets waar je op zou kunnen bezuinigen. Maak dus onderscheid tussen de boodschappen die je graag zou willen of die je echt nodig hebt.

Misschien ben je ook tot de conclusie gekomen dat je wel heel vaak uit eten bent gegaan of eten hebt laten bezorgen? Dan zou je ook minder gebruik kunnen maken van die mogelijkheden om wat meer geld over te houden aan het einde van de maand.

Pin een bedrag per week waar je de boodschappen van moet doen. Zorg ervoor dat je je aan je budget houdt, maak er een sport van om van je budget nog iets over te houden om nog wat extra over te kunnen houden.

Bedenk een spaardoel

Als je merkt dat je geld overhoudt aan het einde van de week, en aan het einde van de maand is het leuk om een doel te kiezen waar je voor kan sparen. Het hebben van een doel om te sparen kan extra motivatie geven om extra zuinig om te gaan met je geld.