Jouw pensioen als ondernemer, denk aan je oude dag

Als jij een eigen bedrijf hebt of binnenkort van plan bent een eigen bedrijf te starten, dan is het heel erg verstandig na te denken over een aantal zaken. Natuurlijk zijn verzekeringen voor je bedrijf belangrijk, hoewel de ene net iets belangrijker is als de andere. Toch is het ook handig even stil te staan bij je oude dag, want deze komt sneller dan je denkt al lijkt dat nu nog zo ver weg! Hoe zou jij je pensioen voor later geregeld willen hebben, want er zijn manieren genoeg! Heb jij hier al goed over nagedacht of moet jij hier ook nog goed over nadenken?

Waarom aan je pensioen bouwen?

Dit is een veelgestelde vraag bij de ondernemers, hoewel het antwoord vrij simpel is. Als je eenmaal je pensioenleeftijd hebt bereikt, dan heb je vanzelfsprekend recht op de AOW. Maar is dit wel voldoende om je mee te kunnen redden, want als je een pensioen hebt opgebouwd dan krijg je een leuk extra zakcentje en hoef je een stuk minder in te leveren dan gedacht. Hoe is het eigenlijk geregeld en wat kun je doen om een leuk pensioen te hebben?

Sparen via de bank

Eigenlijk is het sparen via de bank de beste en misschien wel gemakkelijkste manier die er is, omdat je zo niet te maken hebt met dure pensioenfondsen. Maar let op, hier zit ook een klein nadeel aan! Als je eenmaal een flink bedrag gespaard hebt, dan zou je zomaar eens te maken kunnen krijgen met een vermogensrendementsheffing ook wel VRH genoemd. Dit wil zeggen dat je ieder jaar weer wat terug in zou moeten leveren, doordat je zo een flink bedrag hebt gespaard.

Je kunt met je huis ook bouwen aan je pensioen

Als jij goed geboerd hebt, dan zou je een flink pensioen kunnen opbouwen met je huis. Stel je eens voor dat je een huis hebt dat wel drie ton waard is, dan zou je pensioen ook drie ton waard kunnen zijn. Wel geldt hier ook de inflatie die zo nu en dan flink kan fluctueren.

Deelname aan een pensioenregeling

Soms kan het voorkomen dat je werkt in een sector waar een pensioenregeling verplicht is. Dit betekent dat je een deel betaald per maand aan een pensioenfonds of iets dergelijks. Dit geldt niet voor alle beroepen, maar zeker wel voor een fysiotherapeut of een schilder.

Sparen door middel van lijfrente

Je kunt pensioen opbouwen door middel van lijfrente via de bank, maar je kunt ook lijfrente verzekeren om zo toch een goed pensioen op te bouwen. Een voordeel van lijfrentesparen is dat je geen vermogensrendementsheffing hoeft te betalen, maar let wel goed op. Bij de bank een lijfrente sparen kan nadelig zijn als je arbeidsongeschikt wordt en als jij lijfrente gaat sparen bij een verzekeraar hoef jij je hier niet druk om te maken. Welke vorm van pensioensparen past het beste bij jou en heb jij al de tijd genomen dit even goed door te nemen?