Webwinkel aankopen

Europese webwinkels hebben in het eerste kwartaal van 2021 voor een recordbedrag van €800 miljoen verkocht aan Nederlandse consumenten. Dat is een stijging van €300 miljoen ten opzichte van vorig jaar en in deze cijfers zijn de Nederlandse webwinkels niet meegerekend.

Deze cijfers komen uit een lopend onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral door de uitbraak van de coronacrisis en de bijbehorende maatregelen in maart 2020 steeg de vraag bij Europese webwinkels met maar liefst €600 miljoen.

Nederlandse webwinkels

De online bestedingen in het eerste kwartaal van dit jaar bij Nederlandse webwinkels laten een omzetgroei zien van maar liefst 85%. Dit is tegenover de omzetgroei van 55% in 2020 enorm te noemen.
Volgens het CBS is de stijging vooral te zien bij bedrijven die zowel een fysieke winkel hebben en ook online verkopen. Deze bedrijven laten een omzet verdubbeling zien zien ten op zichte van dezelfde periode vorig jaar.
Bedrijven die alleen online verkopen lieten een omzetstijging zien van ongeveer 59%. Dat laatste laat zien dat er nog veel is te winnen.

Stijging aantal webwinkels

Het aantal bedrijven dat online een webwinkel starten, nam met ruim 30% toe. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van begin 2019.

Hoewel de omzetten van de Europese webwinkels enorm zijn toenoemen en wederom voor een nieuw record zorgen, is dit bedrag volgens het CBS gelijk aan nog geen 2% van de totale Nederlandse detailhandelsomzet.

Door FNG-eu