Bijna alles gebeurt tegenwoordig online. Het is dan ook niet gek als je je afvraagt of verkopen op de markt eigenlijk nog wel een goed idee is. Is het nog wel van deze tijd of kun je jezelf beter de moeite en kosten besparen?

Als we het woordje foodtruck gebruiken in plaats van marktkraam, dan is het waarschijnlijk in je hoofd opeens een ander verhaal. Dat klinkt helemaal hip en helemaal van deze tijd!

Het feit is echter wel dat er steeds minder echte marktkramen bijkomen. Waarom is dat en is de tijd van verkopen op de markt eigenlijk voorbij? Je leest het hieronder.

Is de tijd van verkopen op de markt, voorbij?

Er komen steeds minder marktkramen bij in Nederland. Sterker nog, het aantal marktverkopers die we op de wekelijkse markt zien, daalt. Dit blijkt uit de cijfers van het handelsregister van KvK. Momenteel valt een deel van deze uitval te wijten aan de coronacrisis. Een hoop parttime verkopers zijn tijdens de pandemie gestopt.

Hiernaast zien we ook een verandering in de vraag. We zien steeds meer klanten op zoek naar gezonde en verse producten. Een marktkraam in deze richting heeft dan ook veel potentie.

Waar de marktkramen afnemen, stijgen de zogenaamde foodtrucks. Hierbij hoef je helemaal niet te denken aan een vette zak patat. Denk aan gezonde smoothies, misschien een buitenlandse delicatesse of belegde broodjes bijvoorbeeld. Foodtrucks zijn enorm populair nu en de mogelijkheden met een dergelijke mobiele marktkraam zijn erg ruim.

Hiernaast wordt er ook verwacht dat het einde van de pandemie een positieve invloed zal hebben op het aantal marktverkopers. Zolang je een goed product aanbiedt, gaat het beroep marktverkoper nooit uit de mode!

Verkopen op de markt, hoe pak ik dat aan?

Om marktverkoper te worden is het van belang dat je je goed houdt aan alle regels die hierbij komen kijken. Zorg dat je op tijd begint met het proces van de nodige vergunningen, om onnodige vertraging te voorkomen.

Ben je nieuw op de markt? Zorg er dan voor dat je iets unieks te bieden hebt. Trek de aandacht naar jouw marktkraam door slimme marketing tips voor een marktverkoper. Zorg ervoor dat jouw kraam eruit springt tussen alle andere marktkramen.

Wat maakt jouw marktkraam interessant of zelfs beter? Ga je met iemand concurreren, dan is het zaak dat je scherpe prijzen aanbiedt en jezelf onderscheid op een andere manier. Denk aan de kwaliteit van het product maar ook hoe jij met je klanten omgaat. Als de klant tevreden is dan is de kans niet alleen groot dat hij terugkomt bij de volgende markt. Ook kan deze klant voor meer klanten zorgen door middel van mond-tot-mond reclame.

Het is niet erg om met iemand te concurreren. Houd er echter wel rekening mee dat als er al veel aanbod is, de kans kleiner wordt dat je een goede omzet zal draaien. Informeer daarom ook altijd wat voor marktkramen er nog meer om je heen zullen staan.

Door FNG eu