Je pak laten stomen, hoe kun je hierop besparen?

Als je voor je werk vaak een pak moet laten stomen kan het tot een behoorlijke kostenpost leiden. Daarom is het natuurlijk altijd goed om na te denken over hoe je zou kunnen besparen op dit soort posten. Niemand wil natuurlijk onnodig veel kosten maken. In deze blog kom je meer te weten over hoe je kan besparen op je stomerijkosten. Zo zou je bijvoorbeeld zelf je kleding kunnen stomen of je zou waar mogelijk je kleding ook kunnen strijken.

Je kleding strijken

Als je je kleding alleen kreukvrij wil hebben dan is het een hele goede mogelijkheid om je kleding zelf te gaan strijken. Op die manier bespaar je al op de kosten die je normaal gesproken voor de stomerij zou maken. En strijkbout heeft allemaal verschillende standen waarmee je eigenlijk alle soorten stof wel zou kunnen strijken. 

Zelf je kleding stomen

Het is heel goed mogelijk om zelf je kleding te leren stomen en weer helemaal kreukvrij in de kast te hebben hangen. Dit zou je kunnen doen met een zogenaamde stoomgenerator. Hiermee kan je alle dagelijkse kledingstukken weer helemaal kreukvrij krijgen. 

Ook jassen en een kostuum kan je hiermee kreukvrij krijgen, maar dat vergt wel iets meer inspanning dan bijvoorbeeld een shirtje, bloesje, pantalons of jurkjes. 

Hoe gaat het in zijn werk als je zelf je kleding gaat stomen?

Niet iedere stomer werkt natuurlijk hetzelfde, maar over het algemeen hebben ze wel allemaal hetzelfde principe. Het verschil zal hem vooral zitten in de details van je stoomgenerator. Hieronder wordt uitgelegd hoe het over het algemeen in zijn werk gaat om zelf je kleding te stomen. 

De voorbereiding

Als je je kleding gaat stomen is het belangrijk dat je het kledingstuk plat neerlegt of dat je deze aan een deur hangt. Voor het stomen van kragen, boorden of hele lastige kreukels is het beter om dit te doen wanneer het kledingstuk plat ligt.

Het opwarmen van de stoomgenerator

Voordat je begint met stomen moet je eerst je stoomgenerator op laten warmen. Dit kan je doen terwijl je de eerste kledingstukken klaar ligt of hangt om gestoomd te kunnen worden. Binnen een minuut is je stoomgenerator helemaal op temperatuur. 

Nu kan je beginnen met stomen als de kleding aan de deur hangt. Wanneer ze plat liggen is het aan te raden de stoomgenerator zo een anderhalve minuut op te laten warmen. 

Het stomen

Nu je kan beginnen met het stomen van je kledingstukken moet je eerst de stoomgenerator nog van je kleding en jezelf afhouden. Bij de eerste stoom kunnen soms wat waterdruppels zitten. Hou dit een aantal seconden zo vol.

Nu kan je de stomer op je kleding plaatsen en in banen over je kleding heen halen. In het begin zal het misschien wat onwennig gaan, maar door het vaker te doen zul je er steeds handiger in worden. Je zult al snel merken dat je binnen een handomdraai al je kleding weer kreukvrij in de kast hebt liggen of hangen. Zo makkelijk kan het dus zijn om te besparen op je kosten van de stomerij.