Wat als je personeel onverwachts ziek wordt?

Er is niets vervelender dan wanneer je personeel ziek wordt en je als werkgever blijft zitten met het werk dat gedaan moet worden. Toch kan dit gebeuren en dan zijn er bepaalde rechten en plichten waaraan zowel werkgever als werknemer zich aan dient te houden. Iemand kan ziek worden omdat hij of zij griep heeft maar iemand kan ook langdurig ziek worden. Voor een griep of korte ziekte is het niet nodig om maatregelen te nemen maar als iemand langdurig ziek wordt komen er andere zaken bij kijken. 

Welke dingen moet je regelen als werkgever bij ziekte?

De dingen die je moet regelen als werknemer zijn eigenlijk vrij eenvoudig. Allereerst is het belangrijk om na te gaan of de werknemer opzettelijk ziek is of dat het al langere tijd gaande is. Tijdens de ziekteperiode moet er ook gekeken worden of er de mogelijkheid is tot deeltijd werken of dat er echt geen mogelijkheid is om te werken. In beide gevallen moet er actie ondernomen worden.

De rechten en plichten van de werknemer

De werknemer is verplicht te melden dat hij ziek is en in welke mate hij dit is. Denkt hij dat het snel voorbij zal zijn of denkt hij dat het langer gaat duren, hiervan moet hij de werkgever zo snel mogelijk op de hoogte stellen. De werknemer dient de werkgever op de hoogte te houden van het herstel en mee te werken aan het herstel en eventuele re-integratie. De werknemer kan hierin zijn eigen keuzes maken en zo samen met de werkgever tot een oplossing komen.

Wat je als werkgever kunt doen bij langdurige ziekte

Als personeel echt langdurig ziek wordt dan kun je als werknemer een eerste stap gaan zetten. Het is raadzaam voor een werkgever om een Arboarts in te schakelen zodat deze kan onderzoeken of de werknemer wel echt ziek is en in welke mate deze misschien toch nog arbeid kan verrichten. De werkgever kan dit dan het beste binnen 7 dagen melden bij de Arboarts.

Wat de Arboarts voor werknemer en werkgever doet

De Arboarts is ervoor zowel werkgever als werknemer, hij helpt beide op weg naar weer voltijds aan het werk gaan. De Arboarts neemt van werkgever het werk over door na te gaan of de werknemer wel echt ziek is en wat hij voor de werknemer kan doen om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Hij zal kijken wat er mogelijk is en hoe dit het beste aangepakt kan worden.

Werk uit handen geven

Als werkgever van een bedrijf heb je het al druk genoeg en heb je geen tijd om je bezig te houden met het ziek zijn van je personeel. Daarom is het makkelijk om het uit handen te geven naar iemand die weet wat hij moet doen. Op deze manier kun jij je richten op het runnen van je bedrijf terwijl er ook naar je zieke personeel wordt gekeken hoe deze het snelste weer op een goede manier aan het werk kan gaan.