De hele dag op kantoor, is het slim om vitaminen te slikken?

Wanneer we te veel binnen zitten, is de kans groot dat we een tekort krijgen aan vitamine D. Een van de belangrijkste bronnen van deze vitamine is zonlicht. Onder invloed van de ultraviolette stralen kan ons lichaam deze vitamine zelf aanmaken.

Zeker in de herfst en in de winter is het daarom aan te raden om toch wat meer vitamines te slikken, vooral wanneer je in de zomer ook vaak op kantoor moet zitten. Om genoeg vitamine D aan te kunnen maken is het nodig dat de zon een bepaalde sterkte heeft.

Tekort aan vitamine D

Een van de nadelen van vitamine D is dat we deze niet zoals andere vitamines en mineralen, binnenkrijgen via onze voeding. De enige voedingsstoffen waar veel vitamine D inzit zijn vette vissoorten. Vitamine D zit ook in levertraan.

Nog een belangrijk punt wat vitamine D betreft is dat deze vitamine een van de oudste vitamines is. Door de jaren heen heeft vitamine D veel belangrijke functies gekregen. Het is niet alleen een simpele vitamine maar ook een hormoon.

Wat vitamine B betreft, het is bij deze vitamine mogelijk om in de vetcellen van je lichaam opgeslagen te worden. Stel dat je in de zomer vaak buiten zit en een paar kilo aankomt, dan zal je lichaam in de winter de vitamine D die vrijkomt kunnen gebruiken.

Het is natuurlijk niet aan te raden om dit ook daadwerkelijk te doen wanneer je werkzaam bent op kantoor. Wel was dit een methode die in de oertijd werd gebruikt. Omdat er toen in de winter niet voldoende voedsel beschikbaar was, at men alles wat beschikbaar was in de zomer.

Verband tussen een laag vitamine D gehalte en ziektes

Met name bij vrouwen speelt vitamine D een grote rol. De vitamine heeft namelijk als positief effect dat deze botontkalking kan vertragen. Het proces van botontkalking wordt versneld door de menopauze omdat in die tijd de oestrogeenproductie minder wordt.

Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat vitamine D een positief effect heeft en een beschermende rol speelt bij een aantal vormen van kanker. Dit geldt voor borstkanker, longkanker en darmkanker. Daarnaast speelt vitamine D een belangrijke rol binnen ons immuunsysteem.

Zeker wanneer je niet veel beweegt en de hele dag op kantoor zit, kan dit ervoor zorgen dat je spierkracht aanzienlijk verminderd. Omdat we dit graag willen voorkomen is het aan te raden om ook om die reden vitamine D te slikken.

Daarnaast krijgen we als we wat ouder worden sneller last van onze gewrichten. Er is door meerdere studies aangetoond dat dit door het slikken van vitamine D verminderd kan worden.  Daarnaast kan voldoende vitamine D pijn verlichten.

Bij een tekort aan vitamine D is het mogelijk dat je last krijgt van een hoge bloeddruk, wat hart- en vaatziektes tot gevolg kan hebben. Daarom is het zeker verstandig om extra vitamines te slikken wanneer je op kantoor werkt.