CDA-minister Wopke Hoekstra (Financiën) investeerde via belastingparadijs

CDA-minister Wopke Hoekstra (Financiën) heeft, voordat hij bewindspersoon werd in kabinet Rutte III, via een brievenbusfirma op de Maagdeneilanden geld geïnvesteerd in een bedrijf van een vriend.

Dit werd door Hoekstra bevestigd, nadat het FD en Trouw hierover berichten. De route via de Maagdeneilanden en Mauritius staan bekend om het onduiken van belastinggeld. Uiterst genant als je als taak hebt om belastingontwijking aan te pakken. Hij heeft niets gedaan wat verboden is, maar wel dubieus.

Volgens de demissionaire minister betrof het een investering van zo’n 26.500 euro in een eco start-up toeristisch bedrijf van een vriend van hem in Afrika. Verder geeft hij aan dat hij zijn aandelen heeft verkocht voordat hij minister werd en dat hij deze investering altijd heeft meegenomen in zijn belastingaangifte. De opbrengst van zo’ 4800 euro zou hij aan een goed doel gegeven, te weten wetenschappelijk onderzoek naar kanker, hebben gegeven. Onbekend is hij hij deze gift vervolgens weer als aftrekpost heeft gebuikt.

Minister Hoekstra wist het niet

Volgens de bewindsman had hij geen weet dat de investering via de Maagdeneilanden verliep. „Daar had ik mij achteraf natuurlijk beter in moeten verdiepen.” , aldus Hoekstra. Verder geeft hij aan: „Voor mijn aantreden als minister heb ik al deze informatie gedeeld met de landsadvocaat en derhalve met de formateur. Ik heb mij steeds volledig gehouden aan alle regels die er gelden voor bewindspersonen”. Vreemde hieraan is dat de andere investeerders, waaronder topman Tom Swaan van ABN AMRO (waar de Nederlandse overheid groot aandeelhouder is), hier wel weet van hadden.

Kamerleden hebben bedenkingen over zijn geloofwaardigheid.

SP-leider Lilian Marijnissen wil graag opheldering van zijn handelen. „Dat de minister van Financiën zo hiermee omgaat, geeft zeer te denken over hoe geloofwaardig hij nog kan zijn in de aanpak van belastingontwijking.”