Cold calling, verboden maar wat mag er nu eigenlijk wel?

Iedereen heeft wel eens verkopers van energiebedrijven of van telecombedrijven aan de telefoon gehad. Want ze willen je weer eens van alles aansmeren en zeggen het goedkoopste bedrijf te zijn. Ze willen je graag als klant hebben. Colporteurs aan de deur kun je misschien makkelijker afwimpelen dat je er niet van gediend bent. Net zoals reclame mailtjes die je maar steeds moet verwijderen in je postvak in. Denk je dat je daarvan af bent, word je gebeld door een anoniem nummer. Het kan wel iemand bekend zijn, die zijn of haar nummer heeft afgeschermd. Je pakt op en je hoort al snel dat je een telefonische verkoper aan de telefoon hebt, best wel irritant. Maar hoe kom je daarvan af?

Hoe komen bedrijven aan je nummer

Je hebt waarschijnlijk wel eens een spelletje online gedaan. Er wordt dan meestal gevraagd of je akkoord gaat met de voorwaarden. Of dat je mailtjes binnen hebt gekregen dat je in aanmerking komt voor een geweldige prijs. Maar dan moet je wel even al je gegevens invoeren. Dat zijn dus lokkertjes want die prijs ga je nooit krijgen. Ondertussen worden je gegevens bewaard en een callcenter gaat ermee vandoor. Niet netjes. Maar het gebeurt, dus altijd de kleine lettertjes lezen van de algemene voorwaarden voordat je ergens mee akkoord gaat.

Welke opties zijn erom niet meer gebeld te worden door bedrijven

Voorheen had je bepaalde websites waar je je nummer kon blokkeren. Daar kon je aangeven dat de bedrijven of organisaties je niet meer mochten benaderen, maar die zijn er helaas niet meer. Anders was het heel eenvoudig opgelost en had je er verder geen last meer van. Verkopers die aanbellen hoef je verder niet meer aan te spreken, als je een sticker op je voordeur plakt met een tekst aan de deur wordt niet gekocht. 

Wat kun je doen als je niet akkoord gaat dat bedrijven je opbellen
Als je niet akkoord bent gegaan dat een bedrijf je opbelt, dan kun je aangeven dat je bezwaar hebt van het verstrekken of gebruiken van je persoonsgegevens. Zij mogen je niet meer opbellen. Als tip is het handig om dit ook tegen de persoon die je aan de lijn hebt te vermelden. Diegene moet het ook in het systeem van de computer opslaan. Blijven ze continu bellen dan kun je een klacht indienen bij de ACM. Zij zullen je klacht in ontvangst nemen en het onderzoeken. Als je gebeld wordt door mensen vanuit het buitenland die iets aan je willen verkopen moeten zij zich ook houden aan de wetten en regels van Nederland.

Er zijn wel nog bedrijven die je nog wel mogen opbellen

Bedrijven of organisaties waarbij je een product of een dienst hebt afgenomen mogen je wel opbellen of waar je nog een product hebt lopen. Of wanneer je iets hebt gekocht en er is gevraagd naar je gegevens en je hebt daar toestemming voor gegeven dat zij contact mogen onderhouden bij een bepaalde actie en dergelijke.