Een stropdas knopen, zo gedaan

Niet iedereen vindt het even makkelijk om een stropdas te knopen. Gelukkig kan je de knoop in een stropdas op meer dan een manier leggen. Geen een manier is perfect en hoe je de stropdas knoopt is ook nog eens een kwestie van je eigen smaak.

Tips voor het knopen van een stropdas

Op de dag dat je een stropdas wilt gaan dragen is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je eerst je hemd helemaal dicht geknoopt hebt. Ook de bovenste knoop dient dicht te zijn. Zet de kraag van je hemd omhoog.

Wanneer je rechtshandig bent zorg je ervoor dat je het brede deel van de stropdas rechts hangt. Ben je linkshandig dan doe je dit net andersom. Het is bij het knopen van een stropdas belangrijk dat je ervoor zorgt dat het brede deel iets lager hangt dan het smalle deel.

Hoe dikker je de knoop in de stropdas wilt maken, hoe lager het brede deel moet hangen. Ook het materiaal waar de stropdas van gemaakt is speelt een rol bij het knopen. Heb je een stropdas die van een dikke stof gemaakt is dan zal deze eenmaal gestrikt veel korter worden.

Verschillende soorten knopen

Zoals je weet zijn er meerdere manieren om een stropdas te knopen. Het ligt een beetje aan je eigen voorkeur welke knoop het meest voor je geschikt is. Ook ligt het er een beetje aan voor welke gelegenheid jij een mooi geknoopte stropdas wilt dragen.

Over het algemeen kan je stellen dat de symmetrische knoop eigenlijk wel bij alle gelegenheden past. Het is natuurlijk ook niet voor niets dat de meeste mensen deze manier van een stropdas knopen het meest waarderen.

Klassieke knoop

Een van de stropdas knopen die het meest wordt gebruikt is de klassieke knoop. Deze knoop wordt het meest gebruikt. De reden hiervan is dat dit eigenlijk de makkelijkste knoop is om je stropdas netjes dicht te knopen.

Nog een voordeel van de klassieke knoop is dat deze eigenlijk voor alle soorten kragen en voor alle materialen stropdassen geschikt is. De knoop past voor zowel mensen met een normale lengte als mensen die wat langer zijn.

Om de klassieke knoop te maken hang je de stropdas om je nek en sla je vervolgens het dikkere deel over het dunnere. Sla nu het dikke deel over je vingers heen nogmaals over het dikke deel. Haal nu dit dikkere deel door de lus heen. Trek de stropdas strak.

Windsor knoop

Dit wordt ook wel de dubbele knoop genoemd. De Windsor knoop wordt het meest gebruikt bij speciale gelegenheden. Omdat dit een hele grote knoop is kan deze eigenlijk alleen bij grote kragen gebruikt worden.

Je knoopt deze knoop door het dikke deel over het dunne te leggen en deze achterlangs te halen. Vervolgens haal je het dikke deel onder het dunne door. Doe het dikke deel door de lus. Trek het nu over je vingers en haal het achterlangs door de lus. Nu trek je het dikke deel door de lus bij je vingers.