Een winkel beginnen, waarom je niet zomaar elke naam kunt kiezen

Als je een bedrijf wil beginnen dan heb je vast en zeker ook al nagedacht over een goede naam. Heb je hier echter goed over nagedacht en nog belangrijker, heb je ook nagekeken of er geen andere bedrijven zijn die dezelfde naam dragen?

Aan je bedrijfsnaam word je herkend, het moet pakkend zijn en eigenlijk ook direct duidelijk maken om wat voor bedrijf het gaat. Met een passende bedrijfsnaam, krijgt je bedrijf een goede uitstraling.

Het is dus belangrijk om hier echt even wat aandacht en tijd in te steken. Doe ook je huiswerk om zeker te weten dat je de enige bent die dit idee had.

Een bedrijfsnaam verzinnen, waar moet je aan denken?

Aan een bedrijfsnaam zitten ook een aantal regels verbonden waar je je aan dient te houden. Zo mag je naam niet misleidend zijn. Noem jij je bedrijf bijvoorbeeld Meijer en partners, maar werk je alleen? Dan mag dit niet. Je naam doet geloven dat er meerdere mensen werkzaam zijn.

Een andere regel is dat bepaalde leestekens alleen mag gebruiken als woordgrap of als vervanging van een letter. Ook mag je niet andermans naam gebruiken voor een bedrijf, ook niet als hier toestemming voor is gegeven. Je mag wel je eigen naam gebruiken. Tenzij je natuurlijk Albert Heijn of iets dergelijks heet.

In je naam mag geen wettelijk beschermd beroep terugkomen, tenzij je daadwerkelijk geregistreerd staat als bijvoorbeeld dokter, architect of notaris.

Je bedrijfsnaam mag geen (deel van een) bestaande merknaam bevatten en mag ook niet net anders zijn.

Een goede bedrijfsnaam verzinnen, waar begin ik?

Neem je tijd om een bedrijfsnaam te verzinnen. Je wil je bedrijf niet na een paar jaar hernoemen omdat het toch niet helemaal is wat je wilde. Kies een bedrijfsnaam die bij je past en denk hierbij ook aan een eventuele toekomst in het buitenland.

Denk je eraan om je eigen naam te gebruiken? Houd er dan rekening mee dat je ondernemersgegevens terug kunnen leiden naar je persoonlijke gegevens. Als je dit liever niet wil dan kun je beter een naam verzinnen.

Een unieke bedrijfsnaam

Uniek in meerdere manieren. Natuurlijk wil je een leuke, unieke en pakkende naam. Je naam moet echter ook letterlijk uniek zijn. Je mag dus niet een naam gebruiken die al gebruikt wordt.

Ga dit na voordat je verdere stappen neemt. Je kunt gemakkelijk op de site van de Kamer van Koophandel nagaan of de naam al bestaat. Je kunt op andere sites ook kijken of de naam eventueel in het buitenland al voorkomt.

Controleer naast de bedrijfsnaam, ook of de naam al voorkomt als een merknaam. Je wil natuurlijk ook een website voor je nieuwe bedrijf. Daarom is het ook belangrijk om na te gaan of de domeinnaam voor de door jou gekozen naam nog beschikbaar is.

Is dit allemaal vrij en wil je doorzetten met deze naam? Laat je naam dan vastleggen als bedrijfsnaam, als merknaam en registreer de domeinen direct voor jezelf.