Overwerken en eten bestellen, mag ik dit aftrekken van de belasting?

Als ondernemer heb jij je vast wel eens afgevraagd wat wel of niet mag worden afgetrokken van de belasting. Wij kunnen ons voorstellen dat de kwestie eten bestellen voor tijdens het overwerken verwarrend is als het gaat om de aftrekbaarheid van de belasting. Als je moet overwerken en daarom eten wilt bestellen, wat mag er dan worden afgetrokken volgens de belastingdienst? Wij vertellen je hoe het zit.

Zakelijke kosten voor eten en drinken

Alleen zakelijke kosten zijn aftrekbaar van de belasting. Dit betekent dat ze op enige wijze nodig zijn voor het functioneren van jouw bedrijf. De belastingdienst wil graag in kunnen schatten of jouw eten zakelijk was, dus het is belangrijk om bij te houden in jouw administratie of agenda waarom je een etentje had of eten hebt besteld en met wie.

Wanneer is de btw aftrekbaar?

Als jij wilt eten tijdens het overwerken, houd er dan rekening mee dat de kosten beperkt aftrekbaar zijn. Dit komt omdat de belastingdienst vindt dat jij er ook privé voordeel van hebt. De kosten van eten tijdens het overwerken is daarom 80 procent aftrekbaar en moet aan een aantal voorwaarden voldoen. In sommige gevallen zijn de kosten aftrekbaar, maar in andere gevallen weer niet. Dit heeft met een aantal zaken te maken.

Eten in een horecagelegenheid

Ga je tijdens het overwerken eten in een horecagelegenheid zoals een bedrijfskantine, café, restaurant of hotel, dan zijn de kosten beperkt aftrekbaar.

Zijn zowel de kosten als de BTW aftrekbaar?

Het hangt van een aantal zaken af of je zowel de kosten als de btw mag aftrekken. Als je in een horecagelegenheid zoals een bedrijfskantine, café, restaurant of hotel gaat eten, dan zijn de kosten voor 80 procent aftrekbaar en de btw niet. Als jij jouw eten wilt laten bezorgen door een restaurant, dan is de btw ook niet aftrekbaar. In beide gevallen mag je dan 80 procent van het gehele bedrag inclusief btw aftrekken. Wil jij eten afhalen bij een horecagelegenheid voor tijdens het overwerk? Dan kun je zowel 80 procent van de kosten als de volledige btw aftrekken van de belasting. Ook als je eten haalt bij de supermarkt voor tijdens het overwerk zijn zowel 80 procent van de kosten als de volledige btw aftrekbaar. Als de btw aftrekbaar is, trek dan 80 procent van de kosten af waarbij je de btw niet meerekent. De btw kun je vervolgens terugvragen bij je btw-aangifte.

Samenvattend

De kwestie aftrekbaarheid van de kosten van eten bestellen bij overwerken kan voor veel ondernemers verwarrend zijn. Alleen zakelijke kosten zijn aftrekbaar van de belasting. Eten bestellen tijdens overwerken valt hieronder. Eten bestellen tijdens overwerken is voor 80 procent aftrekbaar van de belasting. De btw is alleen volledig aftrekbaar als je het eten afhaalt of bij de supermarkt haalt. Als je gaat uit eten of het eten laat bezorgen, dan mag je 80 procent van de kosten inclusief de btw aftrekken. Trek in eerste instantie 80 procent van het bedrag exclusief de btw af en vraag de volledige btw terug met de btw-aangifte.