Hoe werkt content marketing?

Bij content marketing draait het erom relevante content aan te bieden. In de meeste gevallen betreft dit een website tekst en in veel gevallen bevat deze content antwoorden op vragen. Andere vormen van content marketing zijn bijvoorbeeld een podcast, nieuwsbrief en natuurlijk niet te vergeten YouTube.

Wat is content marketing?

Content marketing is, zoals de naam al zegt, een bepaalde techniek van marketing. Met behulp van content wordt er ingespeeld op de behoeften en wensen die je klanten hebben. Het gaat hierbij met name om relevante content te creëren die op een bepaalde doelgroep is gericht. Het doel van deze content is om winst te behalen.

Waarom gebruik maken van content marketing?

Tegenwoordig draait marketing met name om te communiceren tijdens een persoonlijk gesprek. Dit is heel iets anders dan de massacommunicatie die ontstond toen internet pas beschikbaar was. In het verleden werd door bedrijven een enkel specifiek aanbod aan een grote doelgroep gedaan. Tegenwoordig kan je met content marketing op iedere vraag van je klanten een specifiek antwoord geven.

De voordelen van content marketing

Content marketing heeft vanzelfsprekend een aantal voordelen. Ten eerste is het op zich een goedkope vorm van marketing. Dit is het geval wanneer je content marketing met andere marketingtechnieken vergelijkt.

Nog een voordeel van content marketing is dat er niet veel voor nodig is. Je hebt behalve een website alleen nog een persoon nodig die beschikt over het juiste schrijftalent. Bij een groot aantal bedrijven betreft dit de marketeer of een content manager. Nog een aantal voordelen van content marketing zijn:

  • Relevante bezoekers
  • Je website is beter vindbaar
  • Via de zoekmachines bereik je meer verkeer op je website
  • Mond-tot-mond reclame
  • Meetbaar- content marketing is meetbaar via Google Analytics

Stappenplan

Voor de juiste content marketing is het aan te raden een aantal stappen te volgen. In de meeste gevallen gaat het om deze stappen:

  • Het bepalen van een strategie – Wat is het doel en welke vormen van content dienen er gebruikt te worden om de juiste doelgroep te bereiken
  • Het maken van content – hierbij kan het een artikel, video, persbericht of e-book betreffen
  • Distributie – De manier van content verspreiden via social media, YouTube of een website
  • Conversie – Hiermee wordt bedoeld het omzetten van het gesprek in actie