We weten inmiddels allemaal dat een hele dag achter je bureau zitten niet goed is voor je gewrichten en spieren. Het is verstandig om in de lunchpauze even een rondje te gaan wandelen en een goede bureaustoel aan te schaffen. Toch zijn er ook een aantal kleine andere oefeningen die je kan doen om in beweging te blijven achter je bureau.  

Benen strekken

Je benen beweeg je natuurlijk nauwelijks als je de hele dag achter je bureau zit gekluisterd. Om toch aan een beetje beweging te komen kan je een been oefening doen. Deze oefening houdt in dat je rustig één been strekt en hem vervolgens optilt. Het is dan de bedoeling dat je hem even in de lucht houdt en weer laat zakken en dan weer omhoog. Dit zonder natuurlijk de grond aan te raken. Het is aan te raden om deze oefening zo’n 15 keer per been te doen.

Armspieren trainen

Naast je benen kunnen natuurlijk je armen ook wel enige beweging gebruiken. Als je een bureaustoel hebt die kan rollen dan komt dat goed van pas. Rol een eindje naar achter weg van je bureau en pak de tafel vast met gestrekte armen. Vervolgens haal je je voeten van de grond en til je dus je benen op. Als laatste trek je jezelf terug naar de tafel en dit kan je een aantal keren herhalen. Zo train je je armen en je buikspieren.

Nek oprekken

Het is belangrijk om je nek niet te vergeten in dit proces. Werken met nekpijn is niet fijn en daarom wordt er specifieke aandacht besteed aan je nekspieren. Plaats je handpalm op je voorhoofd en duw vervolgens deze hand naar achter. Zorg dat je tegendruk geeft met je hoofd en dat je nekspieren echt aan het werk zijn. Deze oefening is ook geschikt om andersom uit te voeren. Dan plaats je je hand op je achterhoofd en duw je je hoofd naar achteren.  

Fanatieke collega’s

Als je echt zin hebt om iets sportiever te worden op het werk, kan je ook nog andere oefeningen doen. Het is een leuk idee om dit samen met een collega te doen en om elkaar uit te dagen het steeds iets langer vol te houden. De eerste oefening die je kan doen heet ook wel de wall sit. Zoals de naam al zegt ga je tegen de muur aan zitten. Verbeeld je alsof er een onzichtbare stoel onder je zit terwijl je met je rug tegen de muur steunt. Zorg dat je benen een hoek van 90 graden maken met de muur en houd dit zo lang mogelijk vol. Een andere zwaardere oefening voor op kantoor is de push-up. Je kan dit op de grond doen, maar een tafel push-up is misschien iets meer haalbaar. Plaats je handen op je bureau en ga achter je tafel staan. Vervolgens buig je door je armen terwijl je je rug en de rest van je lichaam recht houdt. Voer de oefening zo vaak mogelijk uit en probeer je collega’s te verslaan. 

Door FNG eu