Niet betaalde rekeningen, wanneer schakel je het incassobureau in?

Het is soms lastig om te weten wanneer je hulp moet inschakelen bij een onbetaalde rekening. Te vroeg is niet goed, maar te laat ook niet. Hoe langer je wacht, hoe kleiner de kans dat je alsnog je geld krijgt. Je wil niet dat een schuld gaat verjaren.

Wat doet een incassobureau

Een incassobureau zorgt ervoor dat een schuld wordt geïnd. Als schuldeiser kan je een incassobureau inhuren en dan heb je er zelf geen zorgen meer om. Alle contact loopt dan namelijk via hen. 

Geen juridische stappen

Een incassobureau mag zelf juridische geen stappen ondernemen. Ze houden zich bezig met herinneringen, zowel telefonisch als schriftelijk en aanmaningen. Een incassobureau kan wel een gerechtsdeurwaarder inschakelen en deze mag overgaan tot dagvaarding. De gerechtsdeurwaarder kan via het rechter beslag laten leggen op bezittingen en loon.

Wanneer een incassobureau inschakelen

Je mag bij zakelijke klanten een incassobureau inschakelen na de eerste dag van de betaaltermijn. Bij particuliere klanten zijn er andere regels. Een particulier krijgt eerst een brief waarin staat dat hij nog twee weken de tijd heeft om te betalen. Als deze dan nog niet betaald dan moet hij de rekening plus incassokosten betalen. Wordt er dan nog niet betaald dan kan een rechter de schuld opleggen plus alle kosten. Vaak wordt dan een deurwaarder ingeschakeld

Wat doet een deurwaarder

Als een schuldeiser de rechter heeft ingeschakeld en deze een vonnis heeft uitgesproken kan er een deurwaarder worden ingeschakeld. Deze gerechtsdeurwaarder kan iemand dwingen om zijn schuld te betalen. Zo kan een gerechtsdeurwaarder beslag leggen op je uitkering of inkomen, maar ook op je huis, inboedel en bankrekening.

Wat mag een incassobureau niet

Een incassobureau mag geen beslag leggen op goederen, loon of spullen. Ze zijn ook niet bevoegd om officiële documenten op te stellen zoals een dagvaarding.

Te snel inschakelen

Te snel een incassobureau inschakelen kan averechts werken. Een foutje is menselijk en soms vergeten mensen om een factuur te betalen. Een betalingsherinnering komt wat vriendelijker over. Dit kan je per post doen, of via de telefoon. Te lang wachten is ook niet goed want een factuur die niet betaald is kan verjaren. Voor ondernemers geven onbetaalde facturen ook veel extra werk binnen de administratie.

Minimumbedrag voor het inschakelen

Er bestaat geen minimumbedrag voor het inschakelen van een incassobureau. Je mag ze voor elk bedrag inschakelen, maar je moet wel kijken of het verstandig is. Soms zijn de kosten hoger dan de opbrengsten.

Extra kosten

Als je een incassobureau wil inschakelen dan kost dat altijd extra geld. Het bedrag is per bureau anders. Wel kan een incassobureau zorgen voor wat meer druk. Vaak wordt de rekening dan ook wel snel betaald. Niemand zit erop te wachten dat het juridisch wordt uitgevochten.

Je klant vertrekt

Er is een grote kans aanwezig dat wanneer je een incassobureau hebt ingeschakeld jouw klant niet meer terugkomt. Je kan je dan bij jezelf afvragen of je daarmee zou zitten. Een klant die niet betaald, heeft toch alleen maar stress.