Overwerken, kies voor een gezonde maaltijd

Gezond eten is heel belangrijk. Dit is ook het geval wanneer je regelmatig moet overwerken. Hoe makkelijk het ook is om tijdens je extra werkuren voor een snelle hap te gaan, is het toch beter om te kiezen voor iets wat voldoende vitamines en voedingsstoffen bevat.

Door te vaak ongezond te eten is de kans groot dat je last krijgt van nare gevolgen. Juist omdat we veel tijd op het werk doorbrengen en soms zelfs meer dan we in eerste instantie dachten, is het juist daar belangrijk om gezond te eten.

Een van de dingen waar mensen vaak niet genoeg rekening mee houden is dat er gezonde dingen gegeten moeten worden zoals voldoende fruit en groenten. Eet je tijdens je lunch al veel groente en fruit, dan zal het eenvoudiger zijn om aan de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram per dag te komen.

Maak de juiste keuzes

Neem je zelf eten mee naar je werk om tijdens de lunch of voor het overwerk te eten, probeer dan producten te kiezen die voor een langdurige verzadiging zorgen. Dit zijn volkoren varianten van onder andere pasta en brood.

Zorg ervoor dat je ook voldoende groente en fruit meeneemt naar je werk. Door deze voedingsmiddelen te eten blijft je bloedsuikerspiegel stabiel. Daarnaast zitten er in deze voedingsmiddelen meer vezels. Deze optimaliseren je spijsvertering.

Je houdt door deze voedingsmiddelen langer een vol gevoel. Dit komt omdat deze voedingsmiddelen langzamer worden verteerd dan andere. Hierdoor zal je minder snel naar ongezonde tussendoortjes grijpen.

Wat heb jij nodig?

De hoeveelheid voedingsstoffen die iemand nodig heeft verschilt van persoon tot persoon. Wanneer je de hele dag op kantoor werkt heb je veel minder nodig dan wanneer je een beroep hebt waarbij je veel fysiek actief bent.

Heb je een baan waarbij je veel na moet denken, dan is het beter om voeding te kiezen die goede vetten bevat. Moet je zwaar fysiek werk doen, dan is het juist beter om voedsel te eten waar veel koolhydraten inzitten.

Tussendoortjes

Zeker op een lange werkdag kan het wel eens voorkomen dat je iets extra’s nodig hebt om de honger te stillen. Staat er dan een snoeppot in de buurt, dan is het bijna niet te voorkomen om daar even snel iets uit te pakken.

Het is dus beter om ook tijdens het overwerken niet te veel lekkers in de buurt te hebben staan. Zorg dat tussendoortjes die niet gezond zijn niet meteen in het oog vallen wanneer je aan het overwerken bent.

Je kan het beste kiezen voor een volkoren cracker waar je magere smeerkaas opsmeert met wat plakjes komkommer of tomaat. Je kan als tussendoortje ook snackgroenten zoals paprika, tomaat of komkommer eten.

Weet je al lang van tevoren wanneer er overgewerkt moet worden, zorg er dan voor dat je op die momenten voldoende gezonde tussendoortjes mee naar je werk neemt. En vergeet zeker niet om op een lange werkdag ook voldoende water te drinken.