Sparen voor de kinderen, de beste tips

Veel ouders kiezen ervoor om te sparen voor hun kinderen. Dit geld kan dan later gebruikt worden voor bijvoorbeeld het halen van hun rijbewijs. Zo kun je je kinderen een financiële basis voor de toekomst proberen te bieden. We geven je tips hoe je dit het beste kunt doen! 

Zelf sparen of een kinderspaarrekening? 

Er zijn verschillende manieren van sparen mogelijk. Je kunt het beste uitzoeken wat je het meeste zal opleveren. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe hoog de spaarrente is en hoelang je de tijd neemt om te sparen. 

Je kunt ervoor kiezen om zelf een spaarrekening te openen en het in eigen beheer te houden, maar ook om een kinderspaarrekening te openen die op naam van je kind staat. Wanneer je zo’n rekening opent is dit voor je kind extra speciaal en er zitten vaak verschillende voordelen aan gekoppeld. Wel staat het spaargeld vaak vast tot het kind 18 jaar wordt. Wanneer je kind 18 wordt, krijgt hij volle zeggenschap over de rekening. Omdat het geld vaststaat krijg je hier vaak een hogere spaarrente over. 

Als je kiest om te gaan sparen op je eigen rekening, hou je zelf volledige zeggenschap over het geld. Je kunt dan zelf beslissen wanneer je het aan je kind geeft en waarvoor het gebruikt mag worden. Op deze manier kun je bijvoorbeeld afspreken dat jullie verantwoordelijk zijn voor het betalen van de studie. 

Hoe ga je sparen?

Wanneer je gaat sparen, is het ook handig om een plan op te stellen hoe je specifiek gaat sparen. Dit kun je doen door direct een groot bedrag op de spaarrekening te zetten en te profiteren van de rente. Waar veel mensen voor kiezen is een serie van kleine bedragen storten. Dit is ook maar net wat je per maand kunt missen. 

Wanneer je er voor kiest om kleine bedragen te storten, is het aan te raden om dit automatisch in te stellen. Zo kun je kiezen om elke maand hetzelfde bedrag naar de rekening over te maken. Dit is niet voor elk huishouden mogelijk. In dat geval maak je zelf het bedrag over wat je kunt missen die maand. 

Wanneer begin je met sparen? 

Vaak denken mensen er later pas aan om een spaarpotje te maken voor hun kind. Toch wordt het aangeraden om zo vroeg mogelijk te beginnen met sparen voor je kind. De meeste mensen beginnen dan ook al met sparen wanneer hun kind nog in de luiers zit. Wanneer je zo vroeg begint, weet je in ieder geval dat je tegen de tijd dat ze 18 zijn genoeg op de rekening hebben staan.

Wanneer je pas later begint met sparen, zal het maandelijkse bedrag wat je moet sparen hoger zijn. Dit is niet voor iedereen haalbaar. Wanneer je bijvoorbeeld al begint met sparen wanneer je kind 6 is, met als doel genoeg geld voor een rijbewijs, dan zul je een stuk minder per maand hoeven te storten. Wanneer je hier pas mee begint wanneer ze 12 zijn, dan zal het maandelijkse spaarbedrag hoger zijn om op tijd het spaarbedrag bij elkaar te krijgen.