Worden winkels straks overbodig en doen we alles online?

Alles wordt steeds digitaler en dus het winkelen ook. Bijna alle winkels hebben naast een fysieke winkel ook een webshop. Zo biedt het de mogelijkheid om ook online dingen vanuit je huiskamer producten te bestellen. Dit is handig als je geen tijd hebt om te shoppen. 

Fysieke winkels

Een dagje shoppen in de stad met je ouders of vrienden is super gezellig, maar voor hoe lang blijft dit mogelijk? Nu alles steeds digitaler wordt is men bang dat fysieke winkels overbodig worden. Deze angst is meer dan logisch, want steeds minder mensen gaan naar fysieke winkels. Dit is hartstikke zonde, want aan winkelen in fysieke winkels zitten namelijk veel voordelen wat we eigenlijk niet kunnen missen. Eén van die voordelen is dat je het gelijk kunt passen en zo de juiste maat mee kunt nemen. Zo heb jij het in handen gehad, de stof kunnen voelen en de prijs-kwaliteit kunnen controleren.  Dit is een onmisbaar proces bij het winkelen wat online niet zo gemakkelijk gaat.

Online winkels

Hoewel fysieke winkels voordelen met zich meebrengen die online winkels niet of moeilijk kunnen bieden, heeft het online winkelen ook best wat voordelen. Online winkelen kan je namelijk vanuit elke locatie doen. Zo kan je als je thuis zit online shoppen of in je pauze op werk. Dit bespaart heel wat tijd. Ook kan je vaak reviews op internet lezen over het product en weet je dus of het een goed product is of niet. Als je kleding hebt besteld dan kan je op je eigen gemak thuis alles passen. Mocht het niet passen dan kan dit meestal gratis geretourneerd worden. Ook is een voordeel dat je geen parkeerkosten moet betalen die je vaak bij het shoppen in de stad wel kwijt bent.

Waar gaan we heen?

De voorspellingen zijn dat een deel van de winkels straks overbodig gaan worden. Dit is gelukkig maar een deel en niet alle winkels. Of er meer of juist minder winkels per regio moeten komen ligt aan de kwantiteit en kwaliteit. Er wordt dus vanuit gegaan dat de grote merken en winkels blijven bestaan en dat de kleinere spelers overbodig worden. Dit omdat de concurrentie te hoog gaat worden. De weinig mensen die de stad in gaan die zullen dus eerder de bekendere winkels bezoeken dan kleinere zaken in te gaan. 

Fysieke winkels digitaler maken

Om als fysieke winkel niet achter te blijven moeten ze mee met de digitalisering. Zo zie je vaak in winkels zelf scanapparaten, bestelzuilen en zelfscankassa’s. Alle winkels doen er alles aan om te kunnen bestaan en dus mee te veranderen. Alleen door zich aan te passen en dus digitale aanpassingen te maken kunnen zij de strijd winnen. Zo kunnen kleinere spelers zich ook onderscheiden. De kans is dan ook groter voor hen om te groeien en zo niet overbodig te worden. Winkels moeten dus met de tijd mee om te blijven bestaan.