Waarom een goed ontbijt de beste start van de dag is

Een goed ontbijt is belangrijk, want het ontbijt geeft je genoeg energie om de dag door te komen. Dit is algemeen bekend, maar toch zijn er meer dan genoeg mensen die met een lege maag de deur uit gaan omdat ze geen hap door hun keel kunnen krijgen. Het ontbijt wordt dan al snel overgeslagen. Bij de mensen die zonder ontbijt de deur uit gaan zie je vaak dat ze het missen van het ontbijt later op de dag alsnog in gaan halen. Dit wordt vaak gedaan in de vorm van ongezonde snacks. Maar waarom is een ontbijt dan eigenlijk zo belangrijk? Lees hier meer over op deze pagina.

Een goed begin van de dag

Het is niet zomaar dat het ontbijt gezien wordt als de meest belangrijke maaltijd van de dag. Door het nemen van een goed ontbijt zal je merken dat je niet gaat verslappen en dat je meer opgewekt en helder aan de dag gaat beginnen. Als je niet de moeite neemt te ontbijten kan het voorkomen dat je naarmate de ochtend vordert een dip kan krijgen of dat je in de middag de neiging hebt om in slaap te gaan vallen.

Waarom is een ontbijt zo goed?

Veel mensen gaan de deur uit zonder ook maar iets gegeten te hebben. Deze mensen komen er vaak in de loop van de dag achter dat ze te weinig energie hebben. Door de wetenschap is bewezen dat wanneer je een goed ontbijt hebt gehad, dat je dan kan voorkomen dat je in de avond te veel gaat eten.

Als je in de avond te veel eet kan het ervoor zorgen dat je nachtrust verstoord raakt. Bij een goed ontbijt krijg je al een kwart van je dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen binnen. Dit heeft weer als gevolg dat je eigen lichaam andere vitamines aan gaat maken. Een van deze vitamines is vitamine B, deze maken het slaaphormoon aan.

Het meest perfecte ontbijt

Een goed ontbijt zorgt ervoor dat je zowel lichamelijk als geestelijk een opkikker krijgt. Ook is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je niet even later de neiging krijgt om te gaan snoepen of snacken. Mocht je wel die neiging hebben dan kan je tussen de drie hoofdmaaltijden fruit of een schaaltje yoghurt nemen. Dit heeft als gevolg dat de spijsvertering lekker bezig blijft. Een ontbijt met veel koolhydraten, voldoende vezels en weinig vet is het meest perfecte ontbijt.

Wat eet je dan allemaal bij een goed ontbijt?

Een aantal voorbeelden van een goed ontbijt zijn:

  • Havermoutpap met plakjes banaan
  • Fruitsalade, met yoghurt en muesli
  • Magere yoghurt met muesli en verschillende soorten bessen
  • Twee geroosterde volkoren boterhammen met pindakaas
  • Een boterham met magere roomkaas en een schijfje ananas
  • Tarwevlokken, banaan en halfvolle melk
  • Een glas melk en twee volkoren boterhammen met kaas en boter
  • Magere kwark, fruit, honing en walnoten

Bij weinig tijd is een schaaltje yoghurt zo gepakt en opgegeten, er is geen excuus om het ontbijt over te slaan.