Waarom je het beste primaire kleuren gebruikt in je reclame

Het zien van kleuren heeft een bepaalde invloed op hoe we denken en doen. Vaak zijn de kleuren ook het eerste wat we onthouden van een product of reclame. Het is dan ook slim om primaire kleuren in je reclame te gebruiken. We gaan je vertellen waarom. 

Duidelijk contrast

Primaire kleuren herkent iedereen meteen. We zijn dan ook van kleins af aan al omringd door deze kleuren. Het is dan ook niet zo gek dat we ook vaak als eerst de kleur van een reclame onthouden. Door gebruik van primaire kleuren is het creëren van een duidelijk contrast dan ook een stuk makkelijker. 

Door dit verschil in contrast, springt je reclame er meer uit en zal het beter onthouden worden door degene die het ziet. Daarom zul je ook vaak zien dat er wordt gekozen voor donkere letters op een achtergrond met een primaire kleur of andersom. 

Kleuren combinaties

Wanneer je een opvallende combinatie maakt met primaire kleuren, zal dit goed leesbaar zijn en ook meteen goed opvallen. Zo zie je bijvoorbeeld vaak de combinatie blauw met geel voorbij komen. Zo zijn de kleuren opvallend en duidelijk. Zorg wel dat de kleurencombinaties niet zo fel zijn samen dat ze hoofdpijn veroorzaken. Dan worden ze alsnog niet gelezen omdat mensen het niet fijn vinden om ernaar te kijken.

Wanneer je het te fel vindt om 2 primaire kleuren te combineren, kun je ook makkelijk een primaire kleur combineren met wit of zwart. Zo zal de kleurencombinatie rood met wit of zwart met geel ook al opvallend zijn. Je kunt hierin ook kiezen voor wat minder felle kleuren. Een lichte achtergrond met donkergroene of donkerblauwe letters zal ook een groot contrast zijn.  Door de kleurkeuze ligt de nadruk dan op de donkere letters oftewel je reclameboodschap. 

Kleuren bepalen je uitstraling

Elke kleur roept een andere emotie op bij mensen. Dit zie je vooral bij primaire kleuren. Rood associëren mensen met passie en liefde, blauw met rust en zuiverheid en van geel worden mensen blij. De kleuren die je kiest voor je bedrijf en reclame, zeggen dan ook meteen veel over wat je wilt uitstralen. Kies dan ook een kleur die aansluit bij de doelstellingen en doelgroep van het bedrijf.

Dit is dan ook de reden waarom bedrijven die een dienst verkopen vaak een reclame maken met een blauwe kleur. Blauw staat namelijk ook voor het opwekken van vertrouwen. Dit is dan ook precies wat je met je reclame wilt uitstralen. 

Kleuren zijn herkenbaar

Elke bedrijf heeft een eigen huisstijl met ook vaak een specifieke kleur. Deze kleuren zijn dan ook herkenbaar voor het bedrijf. Wanneer een logo van het bedrijf altijd geel geweest is en nu ineens een reclame maakt waarin het logo blauw is, zullen mensen het minder snel herkennen. 

Vooral primaire kleuren hebben hier effect op. Zo is er uit onderzoek gebleken dat een logo of reclame die bestaat uit primaire kleuren beter onthouden wordt door mensen. Ook worden advertenties met kleuren een stuk meer gelezen dan vergelijkbare advertenties in het zwart en wit.