Veel mensen maken vaak lange dagen op kantoor achter een bureau. Voor je lichaam is het niet al te goed om hele dagen te zitten. Als je geen lichamelijke klachten wilt krijgen, is het daarom erg belangrijk om op de juiste manier te zitten. Als je goed op je zithouding let, kan je veel klachten voorkomen of verminderen. Waar moet je op letten?

Ontspannen houding

Bij het zitten is het zeer belangrijk om te letten op de lichamelijke belasting en de ontspannen stand van de wervelkolom. De wervelkolom moet grotendeels zonder veel belasting een gezonde houding aannemen. Dit betekent dat je onderrug een klein beetje hol is, je borstwervelkolom matig bol staat en de nekwervelkolom redelijk recht staat. Hoe weet je nu zeker dat je in de juiste houding zit? Hier wordt een richtlijn voor gehanteerd. Deze lijn is een rechte lijn die vanuit het oor naar het schoudergewricht loopt en vervolgens door naar het heupgewricht. Deze lijn moet in een rechte loodlijn op de vloer uitkomen.

De wervelkolom

De wervelkolom is grotendeels in staat zichzelf in balans te houden. Ter voorkoming van het inzakken is passieve stabiliteit nodig. Dit komt voor 70 procent vanuit de wervelkolom zelf. De andere 30 procent is actieve stabiliteit wat vanuit je eigen spierkracht komt.

Als je rechtop staat is er ontzettend veel energie nodig om de zwaartekracht te overwinnen. Hierdoor worden je rompspieren behoorlijk overbelast. Je lichaam krijgt alleen stabiliteit door de natuurlijke krommingen toe te passen.

Let altijd goed op de positie van je bekken. Het bekken stuurt je lichaam en zorgt voor een juiste houding van je lage rug en dus ook de gehele wervelkolom. Voor jezelf is het lastig te bepalen of je het bekken in de juiste positie houdt.

Te veel zitten

In het algemeen bewegen de mensen te weinig en we zitten allemaal te lang stil. Vaak heb je zelf niet eens door dat je een verkeerde houding aanneemt. Een onjuiste houding is soms ook lastig te herkennen. Je merkt het pas als je lichamelijke klachten ervaart. Een goede bureaustoel is geen overbodige luxe. Er zijn ontzettend veel modellen te koop. Laat je dus goed informeren voor de juiste keuze. Je wilt natuurlijk een goede en ergonomische zithouding.

Door FNG eu