Wat is verloning? En hoe regel je jouw verloning correct?

Het uitbetalen van salarissen wordt verloning genoemd. Klinkt als een makkelijk proces, maar er komt meer bij kijken dan simpelweg geld storten op de bankrekening van je werknemer. Op welke manieren kun je de verloning het beste regelen?

Wat is verloning?

Verloning is dus het proces van het uitbetalen van de salarissen aan je personeel. Verloning duidt niet alleen het uitbetalen zelf, maar ook het bepalen van de juiste beloning per werknemer.  Die ‘juiste’ verloning wordt natuurlijk bepaald door factoren zoals werkervaring en functie, maar ook bijvoorbeeld de woonlocatie.

Daarnaast moet er rekening worden gehouden met één (of meerdere) cao’s. Hierin worden mede de beloning van personeel bepaald.

Bij het proces van verloning komt er dus meer kijken dan enkel geld overmaken naar het personeel. Er komen andere zaken bij kijken waaronder: verzekeringen, pensioenpremies, reserveringen, reiskostenvergoeding en dergelijke.

Door veranderende wetgeving en cao’s is een correcte salarisadministratie soms best wel lastig. Niet zo gek dat de verloning van personeel vaak wordt uitbesteed aan een salarisadministratie bedrijf.

Verloning: zelf doen of uitbesteden?

Om je verloning goed te regelen zijn er twee opties om te overwegen. Je kan de verloning zelf doen, of je kan de salarisadministratie uitbesteden.

Als je de verloning zelf gaat regelen dan neem je een loonadministrateur aan die de verloning gaat regelen voor jouw bedrijf. Een loonadministrateur in dienst nemen heeft zo zijn voordelen: zo heb je alle kennis in huis over verloning van personeel. De salarisadministrateur is dan ook vaak het aanspreekpunt voor je overige personeel voor allerlei vragen omtrent loon uitbetaling en de loonstrook.

Het nadeel van een eigen loonadministrateur in dienst nemen zijn de bijbehorende kosten. Het is een extra werknemer en een extra loon om uit te betalen. Het in dienst nemen van een loonadministrateur is daarom vaak niet rendabel voor kleinere ondernemingen.

Als je zeker wilt weten dat je verloning correct wordt uitgevoerd, dan kun je ook een professioneel loonadministratie bedrijf in dienst nemen. Zo’n salarisadministratie bedrijf neemt jouw loonlijst uit handen, en zorgt ervoor dat de verloning correct wordt afgehandeld. Als ondernemer betaal je daarvoor meestal een bepaald bedrag per salarisstrook.

Wat past het beste bij mijn bedrijf?

Wat is de slimste keuze? Dat ligt dus voornamelijk aan de grootte van je bedrijf. Hoeveel personeel heb je in dienst? Als je niet zo veel personeel in dienst hebt is het uitbesteden van je verloning vaak een goede keuze.