Wat kun je doen als je te weinig vitamine D aanmaakt?

Een tekort aan vitamine D wordt ook wel omschreven als een gebrek aan vitamine D. Met behulp van zonlicht lukt het ons lichaam om zelf vitamine D aan te maken. Ook kan je vitamine D uit voeding halen. De opslag van vitamine D vindt plaats in onze organen en het vetweefsel. Wanneer je te weinig zonlicht krijgt of verkeerde voeding tot je neemt kan er een tekort aan vitamine D ontstaan. In deze blog lees je alles over hoe je een vitamine d tekort aan zou kunnen pakken.

Wat is vitamine D precies?

Vitamine D is een vitamine soort die vet oplosbaar is. Door de opname van zonlicht lukt het de huid de stralen om te zetten naar vitamine D. Vitamine D op zijn beurt draagt er weer aan bij dat er fosfor en calcium uit je voeding gehaald kunnen worden. Hiermee krijg je sterkere botten en tanden. Ook levert vitamine D een bijdrage aan een betere weerstand en heeft het een positief effect op de werking van je spieren. Iedereen heeft vitamine D nodig om het risico op botontkalking op latere leeftijd zo klein mogelijk te houden.

Kan een tekort aan vitamine D gevaarlijk zijn?

Een tekort aan vitamine D is niet meteen gevaarlijk te noemen. Het is ook niet heel ingewikkeld om een tekort aan vitamine D weer aan te kunnen vullen. Wanneer je langdurig een tekort aan vitamine D hebt kan je dit gaan merken in je spieren en botten. Echt goed voor je gezondheid is het dus niet.

Wat kan je doen bij een tekort aan vitamine D?

Het is heel goed mogelijk om je vitamine D tekort aan te gaan door het gebruiken van supplementen. Deze supplementen zijn in diverse vormen te verkrijgen. Dan kan je denken aan drankjes, ampullen, capsules en tabletten.

Wanneer het een medische oorzaak heeft is het zelfs mogelijk om op voorschrift van een arts een vitamine D injectie te krijgen. Dit wordt vaak voorgeschreven wanneer er uit onderzoek gebleken is dat je darmen niet meer in staat zijn de juiste hoeveelheid vitamine D op te nemen. Denk dan aan darmverwijdering of een deel er van of wanneer de darmen te maken hebben met ontstekingen.